IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия остави лихвите без промяна, но с ангажимент за покачване през март

Ходовете на банката подчертават желанието ѝ да натисне леко спирачките на бързоразширяващата се икономика

13:39 | 20.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Odin Jaeger/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Odin Jaeger/Bloomberg

Централната банка на Норвегия остави лихвения процент без промяна, но заяви, че планира повишение на показателя през март, съобщи Ройтерс. Така централната банка продължава да поддържа кампанията си за затягане на паричната политика, която започна през 2021 г., докато икономиката се възстановява от пандемията.

На свое заседание в четвъртък петчленната комисия по парична политика единодушно прие да запази лихвата на ниво от 0,5%. Такива бяха очакванията и на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

„На база текущата оценка на комисията за перспективите и баланса на рисковете лихвата може да бъде повишена през март“, каза гуверньорът Ойстйен Олсен.

Investor.bg напомня, че през декември финансовата институция повиши лихвения процент по депозитите за втори път от септември.

Регулаторът продължава да отстоява плановете си за повишение на лихвите въпреки скорошния ръст в броя новозаразени с коронавирус, предизвикан от омикрон щама. Ходовете на банката подчертават желанието ѝ да натисне леко спирачките на бързоразширяващата се икономика.

След ръста в броя положителни случаи на коронавирус норвежкото правителство отново въведе ограничителни мерки в ресторантите и зоните за развлечения, но някои от тях вече са премахнати.

„Разхлабването на ограничителните мерки вероятно ще допринесе за продължителен икономически ръст“, смятат от банката, като допълват, че основната инфлация се е ускорила по-бързо от очакваното и е близо до целевото равнище.

"Постепенно нормализиране на лихвата съвпада с продължителна висока заетост. По-високите лихви ще помогнат на потребителите да се справят с натрупалите се финансови дисбаланси“, смятат от регулатора.

Решението в четвъртък е последното, което се случи под мандата на Ойстейн Олсен. Сегашният гуверньор трябва да напусне позицията си в края на февруари.

Сред фаворитите за неговата позиция са заместник-гуверньорът Ида Уолден Баче и генералният сектретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още