IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се забавя, но продължава да е висока

Основен двигател за ръста са били пандемичните ефекти, например проблемите с доставките и поскъпващата енергия

15:25 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Германия се е забавила през януари, но продължава да е висока, показват данните на Федералната статистическа служба (Destatis), публикувани в петък. Индексът на потребителските цени се е равнявал на 4,9% през януари спрямо декемврийското ниво от 5,3 на сто.

„Инфлацията леко се е забавила през януари, след като достигна близо 30-годишен връх през декември, но продължава да е на високо равнище“, каза президентът на Destatis д-р Георг Тил.

Без енергията инфлацията през януари е била на ниво от 3,2%. Ако се изключат цените на енергията и храните, показателят се равнява на 2,9%.

Основен двигател за ръста са били ефектите, свързани с пандемията, например проблемите с веригите на доставки и значителното покачване на цените във възходящите фази на икономическия процес.

Поскъпващата енергия, която увеличава разходите на домакинствата и компаниите по цял свят, също е допринесла за повишението. През януари обаче базовият ефект от намаления ДДС и значителното покачване на цените на продуктите от минерални масла е спрял да оказва влияние на ценовия индекс.

Данните на базирания във Висбаден статистически институт показват, че стоките са поскъпнали със 7,2% на годишна база, а енерийните продукти – с 20,5 на сто. Цените на моторните горива са се увеличили с 24,8%, докато цената на енергията за домакинствата е нараснала с 18,3% за година. Храните са поскъпнали с 5% за година, като потребителите са плащали повече за пресни зеленчуци (8,3% ръст на цената) и за млечни продукти и масло (6,3% ръст на цената).

Потребителските цени са нараснали с 0,4% спрямо декември 2021 г. На месечна база енергийните продукти са поскъпнали със 7,3%, моторните горива с 3,2%, а енергията за домакинствата – с 9,7%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още