IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия доближи 5% през януари*

Пандемичните ефекти продължават да оказват влияние върху покачването на цените в страната в началото на годината

15:22 | 31.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Инфлацията в Германия доближи равнище от 5% през януари. Покачването на цените през първия месец на 2022 г. се е ускорило до 4,9% спрямо същия период на 2021 г., показват предварителните данни на Федералната статистическа служба (Destatis).

На месечна база потребителските цени са нараснали с 0,4%.

"Инфлацията продължава да е висока въпреки отсъствието на базовите ефекти от 2021 г., породени от временното намаление на ДДС и на резкия спад на цените на продуктите от минерални масла през 2020 г. Ефектите, свързани с пандемията, като проблемите със снабдителните вериги, значителното почакване на цените във възходящите периоди на икономическия процес, както и при енергията, продължават да оказват влияние“, посочват от института.

Хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени е нараснал с 5,1% на годишна база през януари и с 0,9% спрямо декември 2021 г.

Предварителните данни на базирания във Висбаден институт не са изненада за пазарите.

Първоначалните данни от германските провинции Северен Рейн-Вестфалия, Бавария, Хесен, Бранденбург и Баден-Вюртемберг показаха, че годишното покачване на потребителските цени е в размер между 4,7-5,6% през януари, съобщи Ройтерс. Това допринесе към очакванията инфлацията в страната да достигне 5% през първия месец на 2022 г.

Очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, бяха годишното покачване на индекса на потребителските цени да е 4,3% през януари. Такива бяха прогнозите и на анализатори, анкетирани от The Wall Street Journal.

Хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на инфлацията се очакваше да нарасне с 4,7%. През декември годишното покачване на цените е било в размер на 5,3%, а хармонизираният индекс е отчел ръст от 5,7 на сто.

Предварителните данни на статистическата служба показват, че инфлацията в Германия е двойно над целевите равнища на Европейската централна банка (ЕЦБ) за 2%.

През последния месец на 2021 г. инфлацията в еврозоната достигна рекордното равнище от 5%. ЕЦБ обаче продължава да е оптимист относо покачването на цените и очаква то да се успокои, като се свие под целевото равнище от 2% през 2023 г. и 2024 г., дори без затягане на паричната политика.

"Вместо да се фокусираме месец по месец, имаме ясна представа за общата посока, че инфлацията ще се забави тази година“, каза миналата седмица главният икономист на финансовата институция Филип Лейн.

„Няма нужда ЕЦБ из основи да променя своите оценки за инфлационните перспективи или да ускори затягането на паричната си политика“, каза и членът на Управителния съвет на ЕЦБ Гедиминас Шимкус.

Според централния банкер към момента все още няма нужда плановете на регулатора за паричната политика да се променят. „Ако въпросът е какво ще стане, ако информацията се промени, и дали ЕЦБ е готова да реагира на променената икономическа среда, то моят отговор би бил „Да“, категоричен е Шимкус, като добави, че е трудно да се преценят икономическите перспективи.

Предстои в четвъртък финансовата институция да проведе заседание и да вземе решение за паричната си политика, но икономистите масово очакват, че няма да има лихвени повишения. Същия ден Английската централна банка (АЦБ) също ще заседава като пазарът прогнозира серия от покачвания на лихвите.

*Актуализирано към 16:30 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още