IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите в Швейцария не трупат пари, за да избегнат отрицателните лихви

Проучване на Швейцарската централна банка показа, че над половината от компаниите не заделят средства в трезорите си

12:59 | 17.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Компаниите в Швейцария не трупат пари в трезорите си, за да избегнат удара на отрицателните лихвени равнища. Това показват данните от проучване на Швейцарската централна банка, цитирано от Ройтерс. В него са взели участие 2000 компании.

От януари 2015 г. насам швейцарският регулатор таксува търговските банки с отрицателна лихва от 0,75% като част от стратегията си да намали търсенето на швейцарския франк – валута убежище и съхранител на стойността.

Някои банки обаче прехвърлиха тези разходи върху потребителите, което увеличи страховете, че някои хора може да започнат да трупат пари извън трезорите на финансовите институции.

Повечето от компаниите обаче (58%) посочиха в проучване на централната банка, че не държат пари като съхранител на стойността. Този дял е над двойно по-голям от фирмите, които заделят средства в касите си за неизбежни трансакции.

Близо една трета от компаниите държат 50 000 швейцарски франка (54 095 долара). Един процент от тях са имали запаси от над 1 млн. швейцарски франка.

Повечето компании посочват, че държат тези суми за сигурност, а по-малко от 10% казват, че го правят, за да избегнат отрицателните лихвени проценти.

Централните банки като цяло са против този тип задържане на средства, защото вреди на ефективността на паричната политика, като намалява създаването на пари.

Друго проучване от миналата година показа, че 70% от домакинствата в европейската страна държат заделени пари вкъщи, въпреки че средната сума е била под 1000 франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още