IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ и часовниците вдигнаха производствените цени в Швейцария през януари

Световният инфлационен натиск не подминава и Швейцария

12:11 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Поскъпването на часовниците спомогна за пореден ръст в индекса на производствените цени в Швейцария, съобщи Федералната статистическа служба на страната в понеделник. През януари показателят е нараснал с 0,5% спрямо декември и с 3,5% спрямо януари 2021 г.

За сравнение, в последния месец на миналата година производствените цени са останали без промяна спрямо ноември, а годишното повишение е било в размер на 3,1%. Това означава, че световният инфлационен натиск не подминава и Швейцария.

swiss swiss

Източник: Федерална статистическа служба на Швейцария

Данните от миналата седмица показаха, че инфлацията в страната е достигнала 13-годишен връх в началото на годината, когато се е равнявала на 1,6%. На месечна база покачването през януари на потребителските цени е било в размер на 0,2 на сто, а основен принос за него са имали газът, хотелското настаняване и автомобилите втора употреба.

Основен принос за покачването на производствените цени през януари отново е имал газът, а след него се нареждат часовниците.

Данните на федералната статистическа служба на Швейцария показват още, че ценовият индекс на вноса се е увеличил с 0,8% на месечна и с 9,5% на годишна база. За сравнение, през декември се наблюдава спад от 0,4% на месечна база, но ръст от 9,2% на годишна.

Общият индекс на производствените и вносните цени е нараснал с 0,6% през януари спрямо декември, достигайки 105,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още