IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Канада с най-голям спад от април 2021 г.

Основна причина за понижението са били намалелите продажби на дрехи и мебели

18:14 | 18.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg

Продажбите на дребно в Канада са се свили с най-бързия си темп в последния месец на 2021 г., считано от април. Това съобщи канадската статистическа служба в петък.

Продажбите на дребно, без тези на автомобили и на горива, са се свили с 2,4% на месечна база през декември, когато регионите в страната въведоха по-строги ограничителни мерки заради разпространението на коронавируса. Като обем показателят е намалял с 2,5% през декември.

Понижение е отчетено в 8 от 11 сектора, представляващи 62,9% от търговията на дребно.

През четвъртото тримесечие продажбите са се увеличили с 1,7 на сто на тримесечна база. Това е било второто поредно тримесечие, в което показателят е отчел ръст. Като обем той се е повишил с 0,4% през последните три месеца на 2021 г. спрямо периода юли-септември.

Водеща причина за месечното понижение през декември са били свитите продажби в магазините за дрехи и аксесоари (-9,5%) и за мебели и домашно оборудване (-11,3%). Покупките на мебели са намалели за втори пореден месец.

Прогнозите на канадската статистическа служба обаче са за ръст на продажбите в размер на 2,4% за януари 2022 г. Ако данните бъдат потвърдени, резултатът би изтрил понижението от декември. „Заради ранната прогноза данните ще бъдат ревизирани“, посочват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още