IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада отбеляза търговски дефицит за пръв път от половин година

Вносът на страната е достигнал 57,7 млрд. долара, увеличавайки се с 3,7 на сто

18:51 | 08.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Канада е отбелязала търговски дефицит за пръв път от половин година насам през декември. В последния месец на 2021 г. вносът на страната е нараснал с 3,7%, а износът се е свил с 0,9%. В резултат на това, след отбелязването на излишък в шест поредни месеца, търговският баланс на страната се е върнал към позиция на дефицит, съобщи канадаската статистическа служба във вторник.

Така през декември е бил отчетен дефицит от 137 млн. долара спрямо ноемврийския излишък от 2,5 млрд. долара.

Общо вносът на страната е достигнал 57,7 млрд. долара, увеличавайки се с 3,7 на сто. Това е третият пореден месец, в който е отчетено повишение на показателя. Ръст е записан в 8 от 11 сектора. В реално изражение (или като обем) вносът се е увеличил с 3,1 на сто.

През последния месец на миналата година канадският износ е намалял с 0,9 на сто до 57,6 млрд. долара, въпреки че има увеличение в повечето от стоковите групи. Износът на неенергийни продукти е нараснал с 0,7% през декември, докато експортът на същите продукти се е свил с 5,9 на сто – това е било първото месечно понижение от април 2021 г.

Вносът от други страни, извън САЩ, се е увеличил с 6,6 на сто през декември. Най-голямо повишение е отчетено при китайските стоки и услуги в размер на 9,3%. Вносът от Виетнам, Тайван, Южна Корея и Мексико също е нараснал.

Междувременно във вторник бе публикувана и статистиката за търговския дефицит на САЩ в края на 2021 г. Данните показаха, че дефицитът на страната е достигнал рекордно ниво през миналата годината, отбелязвайки ръст през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още