IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската рубла може да достигне рекордно дъно в следващите месеци

Ако тези прогнози се окажат верни, руската валута ще спадне под нивата си от 2016 г., когато страната бе в рецесия

17:27 | 23.02.22 г. 6
<p>
	Според стратега в Commerzbank AG Улрих Лохман има голям шанс централната банка на страната да се намеси, за да озапти пазарната волатилност, като увеличи лихвените проценти<em>. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Според стратега в Commerzbank AG Улрих Лохман има голям шанс централната банка на страната да се намеси, за да озапти пазарната волатилност, като увеличи лихвените проценти. Снимка: Bloomberg L.P.

Руските пазари преминаха през исторически спадове тази година, а според инвеститорите е възможно да има още понижения на руската рубла в бъдеще, пише Bloomberg.

Според прогнозираните варианти има 50% шанс руската рубла да достигне рекордно дъно спрямо щатския долар в следващите два месеца – спадайки под нивата от 2016 г., когато икономиката бе затънала в рецесия. Техническите анализатори също очакват такова движение.

"Поевтиняването на рублата ще е по-голямо от очакваното и ще се задържи“, казва ръководителят по портфолио стратегии в TD Securities в Лондон Кристиан Маггио.

Пазарите бяха ударени от ексалиращото напрежение в Украйна, а най-големите спадове бяха отчетени, след като руският президент Владимир Путин призна две сепаратистки републики в Източна Украйна и нареди на руски военни сили да се насочат към отцепническите региони. Така във вторник руската рубла се понижи до най-ниското си ниво от 15 месеца насам.

Въпреки че цените на активите се възстановиха леко във вторник, когато инвеститорите спекулираха какъв ще е възможният обхват на санкциите, бенчмарковете все още се задържат на няколкогодишни дъна.

Руската рубла и украинската гривна са сред най-лошо представящите се валути тази година с понижения от по над 5% спрямо долара. Рублата продължи да отбелязва спадове в сряда, поевтинявайки с над 1%.

Бенчмаркът MOEX е изтрил почти една трета от стойността си от октомври насам. Пазарите в Русия са затворени в сряда поради отбелязването на национален празник, но спадът във фюърсите върху индекса RTS предполагат, че може би предстоят още трудности за тях, когато пазарът отвори в четвъртък.

Руските облигации в местна валута са изтрили около 14% от стойността си в долари тази година, което според индексите на Bloomberg е най-лошото представяне сред възникващите пазари. Доходността по руските доларови облигации с матуритет до 2047 г. нарасна за пети пореден ден в сряда до 5,9% (тригодишен връх). Разходите за застраховането на държавния дълг на страната чрез суапове за кредитно неизпълнение се покачиха с над 370 базисни пункта за първи път от шест години насам.

Има натиск и върху корпоративната задлъжнялост. Доходността по облигациите на "Внешэкономбанк" на стойност 1 млрд. долара нарасна с 8,6% (най-високото ниво от 2015 г.), след като САЩ обявиха санкциите си против Русия. Облигациите на "Лукойл" на стойност 1,5 млрд. долара до 2030 г. и тези на "Евраз" за 700 млн. долара до 2024 г. отбелязаха спад до рекордно дъно в доходността.

Резките движения карат стратезите да се съмняват в прогнозите си. Според стратега в Commerzbank AG Улрих Лохман има голям шанс централната банка на страната да се намеси, за да озапти пазарната волатилност, като увеличи лихвените проценти. С този ход тя ще предотврати краха на валутата си.

Според Лохман все още има възможност един щатски долар да се търгува срещу 80 руски рубли през второто тримесечие, въпреки че признава, че тези прогнози „не са точни“.

Колкото до акциите, несигурността около ситуацията в Украйна прави продажбата на руски активи трудна за много инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Видяхме им празните рафтове при предните санкции на матрьошките - и вайкането им :) Виках аз халвинг на руплата, който чул навреме - чул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 2 години
Руснаците са свикнали със слабата рубла и високата инфлация, но не е европейците. Когато видим утрояване цената на газа и енергийна криза през зимата, спокойно ще достигнем до 50% годишна инфлация във еврозоната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
хаха, и що пращаш иван и алексей на оня свят да си говорят лично с отдавна умрели хора? Толкова ли мразиш руснаците ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
deiveli
преди 2 години
На Алексей във Воронеж и на Иван от Курск им пука за цените на борсата да знаете! Те са извадили снимките на дядовците си от ВСВ и искат да си говорят на лично с Украинските фашисти щото още имат да им връщат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още