IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производствените цени в Китай се забави до осеммесечно дъно

Индексът на производствените цени в Китай се е увеличил с 8,8% на годишна база през февруари

12:09 | 09.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Годишният ръст на производствените цени в Китай се е забавил до осеммесечно дъно през февруари, но анализаторите очакват ускорено покачване на цените през следващите месеци заради поскъпването на суровините, пише Ройтерс.

Индексът на производствените цени в Китай се е увеличил с 8,8% на годишна база през февруари, показват данните на Националното статистическо бюро, публикувани в сряда. За сравнение – през януари показателят е отбелязал ръст от 9,1%, а очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за повишение от 8,7% през февруари.

Много китайски фабрики затвориха в първата половина на февруари заради отбелязването на Китайската нова година, което доведе до временен спад в търсенето на суровини. Войната в Украйна обаче предизвика опасения относно проблеми с доставките на световно ниво, което повиши цените на суровините до рекордни равнища.

На месечна база индексът бележи ръст, след като през януари отбеляза спад.

"Очакваме годишното покачване на производствените цени да остане на високи равнища в краткосрочен палн, тъй като петролът и металите поскъпнаха заради геополитическото напрежение“, написаха анализатори от Goldman Sachs в воя бележка.

Китай доставя над 70% от петрола си и 40% от газа си от чужбина, въпреки че правителството се стреми да увеличи вътрешното производство.

Продължаващият ценови възход на петрола, предизвикан от руската инвазия в Украйна, може да намали с цял процентен пункт ръста на брутния вътрешеш продукт (БВП) на големи вносители на петрол, сред които и Китай, според данните на Световната банка.

Пекин се стреми към по-бавен икономически растеж в размер на 5,5% през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още