IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на китайския износ надмина очакванията, но и губи инерция

Износът на Китай е нараснал с 16,3% в периода януари-февруари

12:17 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на износа на Китай надмина очакванията на икономистите в началото на годината. Данните обаче показаха, че темпът на растеж на показателя се е забавил в първите два месеца на 2022 г.

Износът на Китай е нараснал с 16,3% в доларово изражение на годишна база в първите два месеца на 2022 г., пише Bloomberg. За сравнение – медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията, бяха за повишение в размер на 14%. През декември показателят се е увеличил с 20,9%.

През същия период вносът е нараснал с 15,5% на годишна база, което е по-малко от очакванията на икономистите за увеличение от 17%. Така търговският излишък на страната е достигнал 116 млрд. долара.

Китай Китай

Икономическата активност на Китай обикновено е волатилна в първите два месеца на годината, заради едноседмичното отбелязване на Китайската нова година. Резкият ръст на новозаразените с коронавирус в някои части на страната също доведе до временно затваряне на бизнесите през тази година, въпреки че търговското министерство заяви, че въздействието е било контролируемо.

„Външната търговия на Китай отчете стабилен старт, въпреки че настоящата външна среда за развиване на търговия е по-сложна и несигурна“, каза говорителят на Главната митническа администрация на Китай Ли Куейуън, цитиран от държавната медия CCTV.

Въпреки че износът на метал се е свил с 19% на годишна база до 8,23 млн. метрични тона в периода януари-февруари, стойността на доставките е нараснала с 34,3 на сто. Вносът на суров петрол е намалял с 4,9% като обем, докато покупките на природен газ са се свили с 3,8%. Вносът на соя се е увеличил с 4,1%.

"Като се има предвид ценовият ръст на износа и вноса, може би трябва да кажем, че данните за търговията би трябвало да са много по-ниски в реално изражение“, каза старшият икономист по възникващи пазари в Commerzbank AG Джоу Хао. „Очаква се ръстът на износа да се свие с началото на второто тримесечие заради високата като стойности база. Повишението на вноса е сравнително несигурно, тъй като войната в Украйна може да доведе до проблеми със снабдителните вериги“, допълни експертът.

Най-голямо повишение е отчетено в износа на автомобили, който е нараснал със 103,6% като стойност на годишна база.

Рекордната търговия миналата година спомогна за ръста на китайската икономика, въпреки че набраната инерция се забавил в края на 2021 г. заради спадовете на имотния пазар. Перспективите за второто тримесечие на 2022 г. обаче не изглеждат толкова оптимистично.

„В бъдеще картината не изглежда толкова добре. По-добрата база (за сравнение) ще свие ръста на износа. Напредъкът в световната борба срещу пандемията може да доведе до изместване на търсенето от стоките към услугите – което ще е в ущърб на китайския износ. Насрещните ветрове за търговските потоци може да се натрупат и заради войната между Русия и Украйна, тъй като покачващите се цени на суровините притъпяват световното търсене, а проблемите с доставките се влошават“, смята икономистът за Китай Ерик Джу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още