IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ не успя да помрачи потребителските нагласи

Индексът на потребителското доверие се е покачил до 107,2 пункта през март

18:00 | 29.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителското доверие в САЩ неочаквано се е подобрило през март, което предполага, че ръстът на работните места в страната е засенчил опасенията на американците относно рекордната инфлация и войната в Украйна, съобщи Bloomberg.

Индексът на потребителското доверие се е покачил до 107,2 пункта през март, показват данните на неправителствената организация The Conference Board. За сравнение - ревизираните данни за февруари показват равнище на показателя от 105,7 пункта, което е било най-ниското ниво от година насам. Медианните прогнози на икономисти, анкетирани от медията, бяха за резултат от 107 пункта.

Въпреки че доверието се е подобрило, американците са изправени пред най-високата инфлация от 1982 г. насам, която надвишава темпа на растеж на заплатите и допълнително се увеличава заради войната в Украйна. Тези движения вече водят до ограничаване на покупките на конкретни стоки или услуги, докато свиването на потреблението може да е риск за икономическия растеж.

И все пак стабилните ръстове на пазара на труда върнаха заетостта на предпандемични нива в някои сектори. Икономиката вероятно е разкрила близо половин милион работни позиции през март, докато безработицата се е свила до 3,7%, според медианните прогнози за данните, които предстои да бъдат публикувани в петък.

Измерителят на оценките на потребителите за текущите условия е отбелязал най-бързия темп на растеж от юни миналата година, достигайки 153 пункта. Индексът на очакванията, който измерва перспективите на потребителите за следващите 6 месеца, се е понижил до 76,6 пункта. Това е най-ниското равнище от 2014 г. насам.

Друг доклад във вторник показа, че измерителят на условията за закупуване на жилище в САЩ е бил на най-ниското си нивот от ноември. Лихвите по ипотечните заеми бързо достингха над тригодишен връх, след като Федералният резерв предприе затягане на паричната политика.

"Очакванията са насрещните ветрове да бъдат устойчиви в краткосрочен план и може потенциално да свият потреблението и разходите в следващите месеци", заяви старши директорът по икономически индикатори в Conference Board Лин Франко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още