IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите лихви по ипотечните кредити охлаждат продажбите на нови жилища в САЩ

Анализатори очакват лек спад на продажбите през 2022 г. заради покачването на лихвите и на цените на жилищата

20:50 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Продажбите на еднофамилни жилища в САЩ неочаквано намаляха през февруари на фона на растящите лихви по ипотечните кредити и по-високите цени на жилищата, които изтласкват купувачите на първо жилище от пазара, предава Ройтерс.

Въпреки спада за втори пореден месец, отчетен от министерството на търговията, продажбите остават над нивото си преди пандемията. Икономисти смятат, че намалялата достъпност ще ограничи активността в краткосрочен план, но очакват, че пазарът на нови жилища ще се представи силно тази година предвид натрупаното търсене, рекордно ниските наличности от стари жилища и силния ръст на заплатите.

„В момент, когато лихвите растат още повече заради сътресението за предлагането, породено от руското нашествие в Украйна, продажбите на жилища вероятно ще намалеят през идните месеци“, коментира Дейвид Берсън, главен икономист на Nationwide Калъмбъс, щата Охайо. „Но ако лихвите по ипотечните кредити не нараснат твърде рязко или икономиката не забуксува, спадът на продажбите на нови жилища ще бъде скромен“, допълва той.

Продажбите на нови жилища са намалели с 2% до сезонно изгладен годишен темп от 772 хил. миналия месец. Темпът на продажбите през януари беше ревизиран към понижение до 788 хил. жилища спрямо обявените преди това 801 хил. Продажбите са нараснали с 59,3% в североизточните щати и с 6,3% в Средния Запад. В същото време те са намалели с 1,7% в гъстонаселените южни щати и с 13% в западните.

Новите жилища са водещ индикатор за жилищния пазар, тъй като се броят по подписани договори.

Лихвите по ипотечните кредити нараснаха през февруари и продължават да се движат нагоре, след като миналата седмица Федералният резерв повиши основната си лихва с 25 базисни пункта, първото повишение от над три години. Централната банка обяви и агресивен план за вдигане на лихвите до ограничителни нива до 2023 г.

Лихвите по 30-годишните кредити с фиксирана лихва нараснаха с 23 базисни пункта до тригодишен връх от 4,50% миналата седмица, показват данни на Асоциацията на ипотечните банкери, публикувани в сряда.

Дисбаланс между търсене и предлагане

Макар че лихвите по ипотечните кредити остават ниски по исторически стандарти, поскъпването на жилищата се комбинира със значително нарастване на обичайната месечна вноска по ипотечен кредит.

„Ипотечните вноски като дял от средните доходи на семейството преминават прага от 20% за първи път от края на 2007 г.“, коментира Матю Пойнтън, старши имотен икономист в Capital Economics в Ню Йорк. „Това ще охлади пазарната активност. Рекордно ниския брой съществуващи жилища на пазара показва, че новите продажби ще постигнат малък растеж през 2022 г.“, допълва той.

Публикувани миналата седмица данни показаха, че продажбите на стари жилища са намалели рязко през февруари.
Средната цена на новите жилища е нараснала през февруари с 10,7% на годишна база до 400 600 долара. Цените на жилищата са се повишили с 31 на сто спрямо три години по-рано. Нито едно от продадените жилища миналия месец не е било на цена под 200 хил. долара. Силният ръст на цените на жилищата се очаква да се запази през тази и следващата година.

„Може би се приближаваме до повратна точка, когато по-високите цени на жилищата и лихви по ипотечните кредити ще охладят както продажбите, така и ръстовете на цените, но предвид дисбаланса между търсенето и предлагането може да не достигнем повратната точка тази година“, коментира Робърт Фрик, корпоративен икономист в Navy Federal Credit Union във Виена, щата Вирджиния.

На пазара има 407 хил. нови жилища, най-високото ниво от август 2008 г. Това е ръст спрямо 398 хил. жилища през януари. Жилищата в строеж съставляват 65% от наличностите, а тези, чието строителство все още не е започнало, имат дял от 26%.

Броят на жилищата, които са получили одобрение за строителство, но то все още не е започнало, е на най-високото си ниво в историята, тъй като строителните компании изпитват затруднения заради недостиг на материали и по-високи цени, включително на дървесината, на шкафове, гаражни врати, плотове и домакински уреди.

При темпа на продажби през февруари ще са необходими 6,3 месеца за изчерпването на предлагането на жилища на пазара, което е ръст спрямо 6,1 месеца през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още