IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на имоти в САЩ печелят повече от жилищата си, отколкото от заплати

Повишаването на стойността на обичайното жилище отвъд Океана е надвишило средните годишни доходи на служителите за първи път миналата година

14:18 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

На процъфтяващия жилищен пазар в САЩ много собственици на жилища са спечелили миналата година повече от поскъпването на жилищата, отколкото от работата си, пише Wall Street Journal.

Индексът на цените на жилищата на Zillow Group, който отчита стойността на обичайното американско жилище, е нараснал с 19,6% през 2021 г. до 321 634 долара, което е ръст с 52 667 долара спрямо 2020 г. Цифрата е малко по-висока в сравнение с годишните доходи от заплата на средностатистическия американски служител на пълно работно време, които миналата година са достигнали около 50 хил. долара преди данъци, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението, цитирани от Zillow.

Това е първият път, в който годишният ръст в доларово изражение на стойността на обичайното жилище надвишава коригираните към инфлацията средни доходи преди данъци, сочи анализ на Zillow, който обхваща периода до 2000 г.

Миналата година цените на жилищата в САЩ нараснаха, тъй като ниските лихви по ипотечните кредити засилиха търсенето от купувачите, а броят на домовете на пазара остана необичайно малък. Работата от разстояние позволява на някои семейства да се местят от жилищни пазари с по-високи цени към по-евтини, където могат да предлагат по-висока оферта от местните купувачи. Закупените еднофамилни жилища с инвестиционна цел също са нараснали.

Ръстът на цените на жилищата миналата година беше добре дошъл за собствениците на имоти, но затрудни купувачите на първо жилище да навлязат на пазара.

„Хората, които обичайно печелят наддаванията за жилища, имат по-високи доходи или печалба от предишното си жилище, което са успели да продадат“, коментира Никол Башо, икономист в Zillow.

„Това определено е голямо предизвикателство за купувачите на първо жилище, наемателите, хората, които все още нямат дом и не се възползват от повишаването на стойността на имотите“, допълва тя.

Общо американските собственици на жилища с ипотечен кредит са спечелили 3,2 трлн. долара от повишаването на стойността им през 2021 г. спрямо година по-рано, показват данни на компанията CoreLogic.

Разликата между заплатите и промяната в цените на жилищата е особено голяма в Калифорния, където цените на жилищата са сред най-високите в САЩ, сочи анализът на Zillow на 38 големи града. В Сан Диего, например, обичайното жилище е повишило стойността си с около 160 хил. долара миналата година, а средностатистическият служител е спечелил около 55 хил. долара от заплати, отбелязва Zillow.

Средната продажна цена на жилищата в окръг Сан Диего е нараснала до 800 хил. долара през февруари, което е ръст със 17,5% на годишна база, показват данните на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в Сан Диего.

Повишаването на стойността на обичайните жилища на бързорастящи пазари като Атланта, Солт Лейк Сити и Боаз, щата Айдахо, също надвишава средните доходи в тези градове, сочи анализът на Zillow.

От друга страна, сред големите градове, в които цените на жилищата миналата година са се увеличили по-малко от средните доходи, са Чикаго, Вашингтон, Филаделфия и Детройт.

Тази година жилищният пазар в САЩ остава конкурентен. Наличните жилища за продажба са намалели до рекордно дъно през януари тази година, показаха данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Средната офертна цена се повиши до исторически връх от 392 хил. долара през февруари, съобщи Realtor.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още