IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бродбент от АЦБ: Банкерите трябва ясно да обясняват плановете си за лихвите

Насоките за пътя на паричната политика носят своята стойност, смята заметстник-гуверньорът на АЦБ

23:03 | 30.03.22 г.
<p>
	<em>Заместник-гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Бен Бродбент. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Заместник-гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Бен Бродбент. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Заместник-гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Бен Бродбент заяви, че централните банкери трябва ясно да обясняват как планират да реагират на промените в икономиката, но предупреди, че някои насоки може да се приемат като обещания за бъдещето, пише Ройтерс.

Миналата година АЦБ заблуди много инвеститори относно следващите си ходове за паричната политика, което мотивира банкерите да преразгледат комуникационната си стратегия.

През ноември управителят на регулатора Андрю Бейли заяви, че би могъл да си представи връщане назад към дните, когато не е имало насоки за в бъдеще.

Според Бродбент насоките имат своята стойност, тъй като ясно обясняват как АЦБ планира да реагира на постъпващите данни за икономиката. Той обаче бе скептичен относно други форми на насоки.

Опитите на централната банка да насочи очакванията за това как може да реагира в бъдеще - като публикува план за бъдещите размери на лихвите - създават риска да бъдат приемани като обещания. Те биха могли да повлияят негативно върху доверието към регулатора, когато нещата се развият по по-различен начин.

"Централните банкери винаги трябва да мислят, че посланието - и не по-малко че бъдещата политика ще зависи от развитието на инфлационните перспективи - ще бъде добре разбрано", обясни зам.-управителят на АЦБ.

Бродбент спомена и инфлацията, която според фискалните прогнози на правителството може да достигне почти 9% или над четири пъти над целевото равнище на АЦБ от 2%, а основна причина за това ще е поскъпващата енергия.

"Като голям нетен вносител на продукти и суровини е съмнително Великобритания някога да е преминавала през такъв външен удар върху брутния й вътрешен продукт", заяви Бродбент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още