IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в еврозоната ще ограничат достъпа до фирмени заеми през тримесечието

Финансовите институции очакват затягане на кредитните критерии за фирми и домакинства

14:20 | 12.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Търговските банки в еврозоната планират рязко да затегнат достъпа до корпоративни заеми през второто тримесечие, тъй като войната в Украйна натежава на перспективите и подлага на изпитание рисковия праг на финансовите институции. Това показват резултатите от проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Financial Post.

Кредитните стандарти - вътрешните банкови критерии за одобрение на заем - вече бяха затегнати през първото тримесечие на годината заради нарасналите рискове, породени отчасти от ускоряващата се инфлация и продължаващите проблеми със снабдителните вериги.

Второто тримесечие обаче може да се окаже още по-трудно за компаниите и домакинствата, тъй като банките търсят начини да защитят баланса си от последиците от войната в Украйна.

"Банките очакват значително по-силно нетно затягане на кредитните стандарти за фирмени заеми, което вероятно отразява несигурните икономически последици от войната в Украйна и очакванията за по-малко приспособима парична политика", пишат експертите от ЕЦБ в своя доклад.

"Освен това банките очакват умерено затягане на стандартите за жилищни и потребителски заеми, както и за други кредити за домакинства", допълват от европейския регулатор.

Въпреки това търсенето на заеми е продължило да нараства през първите три месеца на годината. Прогнозите на ЕЦБ са през второто тримесечие търсенето на корпоративни заеми също да отчете повишение, въпреки че лихвите по ипотеките вероятно ще намалеят.

В четвъртък предстои ЕЦБ да проведе заседание, за да определи пътя на паричната си политика. Въпреки че не се очаква регулаторът да вземе големи решения тази седмица, банкта може да даде повече детайли как смята да прекрати стимулите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още