IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна забави ръста на фирменото кредитиране в еврозоната

Затягането на достъпа до заеми ще натежи на икономиката, която може да премине през стагфлация през първата половина на годината

14:24 | 29.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на растеж на кредитирането на фирми в еврозоната се е забавил през март, засилвайки очакванията, че конфликтът в Украйна ще накара банките и фирмите да правят по-внимателни стъпки, показват данните от проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Ройтерс.

На фона на продължаващата война в Украйна, която разрушава икономическите нагласи и доверието, цетралните банкери все повече се опасяват, че банките ще затегнат достъпа до заеми, а това ще натежи на икономиката, която може да премине през стагфлация - в най-добрия случай в първата половина на годината.

Ръстът в кредитирането на фирми е бил в размер на 4,2% през март спрямо достигнатите 4,5% през февруари - резултат, който все още е в съответствие с предпандемичните тенденции.

Кредитирането на домакинствата се е ускорило, нараствайки с 4,5% през март, което е бил най-високият темп от края на 2008 г. За сравнение - през февруари ръстът е бил в размер на 4,4 на сто.

Това е поредното проучване на ЕЦБ, което сигнализира за намеренията на финансовите институции да затегнат достъпа до заеми през второто тримесечие.

По-рано през деня предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е нараснал с 0,2% на тримесечна база през периода януари-март, докато очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за повишение от 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още