IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед отново е на път да създаде история

Прогнозите са централната банка да повиши лихвите с 50 базисни пункта за пръв път от 22 години, като през юни може да има още едно голямо лихвено увеличение

15:50 | 04.05.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Tom Brenner/Bloomberg </em></p>

Снимка: Tom Brenner/Bloomberg

Всички погледи ще бъдат насочени към Федералния резерв на САЩ в сряда, когато ще приключи заседанието й за определяне пътя на паричната политика.

Прогнозите са централната банка да повиши лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) за пръв път от 22 години насам - ходът ще е част от серия агресивно затягане на политиката, целяща охлаждане на икономиката насред най-високата инфлация от 40 години, пише CNN.

През март Фед одобри първото лихвено повишение от 2018 г. насам и увеличи лихвата с 25 б.п. Оттогава инфлацията в САЩ и в други развити икономики продължи да се ускорява, достигайки нови върхове, а пазарът на труда допълнително се възстанови, което накара централните банкери да се замислят, че лихвено увеличение от 25 б.п. може би няма да е достатъчно този път.

Икономистите - включително някои от Фед - смятат, че САЩ се доближава до това, което експерите наричат "пълна заетост". На фона на войната в Украйна и предизвикания от нея ценови натиск върху храните и енергията, не изглежда, че скоро инфлацията ще се забави. Това създава перфектния момент за затягане на паричната политика.

Инвеститорите вече очакват такъв ход на заседанието, който бе загатнат и от гуверньора Джером Пауъл, за да се избегне шок на финансовите пазарите. Дяволът обаче ще е в детайлите и по-точно в насоките на Фед за в бъдеще, както и в плановете му за свиване на рекордния му баланс на стойност около 9 трлн. долара.

"Очаквам Фед да сигнализира, че е възможно да има още един ръст от 50 б.п. на заседанието през юни и че последващи лихвени повишения - за които вероятно няма да има детайли относно брой или размер - ще предстоят през втората половина на годината", каза Бил Адамс, главен икономист в Comerica Bank.

"Фед иска краткосрочните лихви да се върнат на нива, които са поне неутрални - тоест нито стимулират, нито вредят на растежа - възможно най-бързо, без да предизвика сътресения на финансовите пазари", допълни Адамс, според когото е трудно да се определи кое е неутралното ниво. То може да е около 2,5% или по-ниско, смята експертът.

Решението на банката ще бъде публикувано в 21 ч. българско време, а след това гуверньорът Джером Пауъл ще даде пресконференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 1 година
Пасс ако даден бизнес не може да плати 5% лихва значи е неефективен и така и така ще си замине. Ако ще фалира заради 5-те % лихва той ще фалира и заради по скъпите цени на стоките в следствие на по скъпият долар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
kloynat
преди 1 година
доиде време пала4инката да се обърне кви помщи кви пет лева безплатен обяд няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
corner
преди 1 година
В момента губят пенсионерите ........... някой да мисли за тях ? По-скоро да се мисли в обратна посока и да се помогне на слабите да фалират по- бързо . Подкрепа за силните .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Че сега някой предвидил ли е помощи за депозантите да им компенсира загубите ? 10 г. на 4-5% и нагоре да е ...... фирми и ипотеки ще преминат в други ръце .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
karlson
преди 1 година
Този коментар е за socialist.bg ;)Фирмите и домакинствата трябва да си калкулират евентуално увеличение на лихвите, когато взимат кредити. И да си правят внимателно сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
pass
преди 1 година
Добре, че поне ЕЦБ не следва тези безумни идеи на ФЕД да вдига лихви и да спира облегченията. То и сега хората и фирмите имат проблем да плащат кредитите си на тези лихви, а какво ще стане ако лихвите се вдигнат с поне 3-4%? Ако ЕЦБ тръгне по същия път, поне да предвидят помощи за фирмите и домакинствата за покриване на лихвите по кредитите им, така както се помагаше за тока, за газта, че и за ковида. Държавата трябва да се включи и да покрие повишението на лихвоте, ако стане де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Като ги намали с по 0,5 три пъти последователно - беше извънредно . Затова 3х0,5 % , като за начално връщане в изходна точка , е желателно . От там на сетне х1 ли , по 2 няма толкова значение - стига да е в рамките на 22г..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още