IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика вероятно е започнала годината с понижение

Въведените ограничителни мерки заради омикрон щама може да са свили потреблението, ключово за ръста на БВП на Япония

11:18 | 15.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японската икономика вероятно се е свила в началото на годината, тъй като все още видимите последици от пандемията от Covid-19 са повлияли на потреблението и износа, показват данни от анкета сред икономисти на Ройтерс.

Резултатът ще подчертае предизвикателството, пред което са изправени централните банкери в опита си да изтеглят третата по големина икономика в света от пандемичните спадове.

Въпреки че е възможно японската икономика да се възстанови през настоящото тримесечие, перспективите продължават да са помрачени от руската инвазия в Украйна, която доведе до ръст в цената на суровините и горивата.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония вероятно се е свил с 1,8% на годишна база в периода януари-март, след като в края на 2021 г. е нараснал с 4,6%, според анализатори, анкетирани от Ройтерс. Така понижението на тримесечна база би се равнявало на 0,4%.

"Големият спад в потреблението е бил основна причина за свиването на БВП през периода януари - март, предизвикано най-вече заради омикрон щама", каза Сайсуке Сакаи, старши икономист в Mizuho Research and Technologies.

"Възстановяването ще продължи да е умерено заради влошаващите се за Япония условия за търговия, на които натежават войната в Украйна и забавящият се световен растеж", допълни Сакаи.

Частното потребление, чийто дял в БВП е над 50%, вероятно е намаляло с 0,5%, основно заради разпространението на омикрон варианта, което принуди правителството да въведе ограничителни мерки. Външното търсене - или износът минус вноса - може да е изтрило 0,3 процентни пункта от ръста на БВП, което е отражение на слабия износ.

В същото време очакванията са капиталовите разходи да са нараснали с 0,7%, след 0,3% ръст в края на 2021 г. Предстои официалната статистика за БВП на Япония да бъде публикувана на 18 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още