IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъбите в ЕЦБ също започват да подкрепят лихвено повишение от юли

Все повече от по-умерените банкери сред редиците на европейския регулатор смятат, че трябва да се сложи край на отрицателните лихви това лято

13:25 | 20.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да е готова да повиши лихвите за пръв път от над десетилетие през юли. Това заяви гуверньорът на Италианската централна банка и член на Управителния съвет (УС) на ЕЦБ Игнацио Виско, цитиран от Bloomberg.

Виско е поредният по-гълъбово* настроен банкер сред редиците на ЕЦБ, който подкрепя затягане на паричните условия. Миналата седмица управителят на Финландската централна банка Оли Рен, познат като представител на гълъбовата група в ЕЦБ, също подкрепи лихвено повишение от юли.

"Разумно е по-скоро, според мен през юли, да повишим лихвите в съоветствие с нормализирането на паричната политика. И ще очаквам, че когато дойде есента, (лихвите) да са на нулево равнище", каза Рен, който допълни, че е важно да се изпрати сигнал, че очакванията за по-висока инфлация няма да се вкоренят.

Гуверньорът на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос, част от същата група, посочи по-рано тази седмица, че има възможност за последващи лихвени увеличения през следващите тримесечия.

"В следващите тримесечия може да бъдат одобрени последващи лихвени увеличения, за да се достигне ниво, равно на нетуралното, ако средносрочните инфлационни перспективи останат около нашата цел от 2%", коментира Де Кос.

ecb ecb

Виско обаче подкрепи по-внимателните стъпки в затягането на паричната политика.

"Може да се движим постепенно, повишавайки лихвите в следващите месеци", каза банкерът в интервю за телевизия Bloomberg в петък. Той обясни, че юни е твърде рано да се предприеме такъв ход, тъй като тогава ще бъдат прекратени покупките на нетни активи по програмата APP на банката. "Ще се раздвижим след това - евентуално през юли", обясни Виско.

Към момента паричните пазари прогнозират увеличение на лихвите от 34 базисни пункта (б.п.) до юли и четири повишения от по 25 б.п. до края на годината.

"Смятам, че можем да излезем от тази негативна територия", каза Виско, визирайки лихвата, която е под нулевото равнище от 2014 г. насам. "Постепенно за мен означава, че трябва да разберем, че трябва да се движим, без да създаваме несигурност на пазара", обясни управителят на Италианската централна банка.

Статистиката на европейската статистическа служба Евростат сочи, че инфлационното равнище в еврозоната е останало без промяна през миналия месец на ниво от 7,4%.

Макар че данните показват стабилизиране на цените, това не намалява натиска централната банка на еврозоната да реагира на бързото им покачване.

Преди дни ръководителят на нидерланския регулатор Клаас Кнот стана първият, който предположи, че може да има по-голямо лихвено повишение в размер на 50 б.п. Според банкера подобен ход е допустим, ако инфлацията се влоши.

Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакват наполовина по-малко увеличение. Основната лихва, която към момента е на равнище от -0,5%, ще се покачи над нулата тази година, смятат експертите.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още