IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на новите работни места в САЩ се забави значително през май

Броят на новите позиции е намалял значително, записвайки най-лошия си месец от икономическото възстановяване от пандемията

18:35 | 02.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Olivia Obineme/Bloomberg </em></p>

Снимка: Olivia Obineme/Bloomberg

Частният сектор в САЩ е разкрил значително по-малко нови работни позиции през май, когато е отбелязал най-лошия месец от пандемичното възстановяване, показват данните на института ADP, цитирани от CNBC.

Новооткритите работни места от компаниите в САЩ са нараснали със 128 хил. през май, което е било значително под прогнозите на Dow Jones за резултат от 299 хил. и под ревизирания в посока надолу темп от 202 хил. през април.

Заради голямото понижение показателят е записал най-лошия си месец от април 2020 г., когато компаниите изпратиха у дома 19 млн. души след избухването на пандемията и въвеждането на ограничителни мерки.

Забавянето в темпа на наемане през май се случва на фона на опасенията от икономически спад.

Инфлацията в САЩ продължава да е на най-високото си равнище от близо 40 години, а продължаващата война в Украйна и затварянията в Китай, които бяха премахнати с известни условия, предизвикаха опасения, че САЩ може да е на ръба на рецесия.

Ден по-рано стана ясно, че икономическият растеж в САЩ се е забавил през последните седмици в някои части на страната.

„Четири области изрично отбелязват, че темпът на растеж се е забавил от предходния период насам“, пишат експерти от Федералния резерв на САЩ в своя икономически доклад, познат като "Бежова книга".

Докладът се основава на данни от 12-те региона на централната банка за периода до 23 май и се обобщава от Фед за Филаделфия.

Най-голям удар са понесли малките компании с персонал под 50 души, при които е отчетен спад в новооткритите позиции с 91 хил.

От този спад, 78 хил. съкращения са били в бизнеси с под 20 души персонал. Компаниите с 500 или повече служители са разкрили 122 хил. работни места, докато средните фирми имат принос от 97 хил.

"На фона на затегнатия пазар на труда и високата инфлация, месечният ръст на работните места е по-близо до предпандемичните нива", каза главният икономист в ADP Нела Ричърдсън.

Най-голяма промяна е отчетена в туристическия сектор, ударен най-силно от затварянията и ограниченията, но и който е лидер във възстановяването. През май този сектор е добавил едва 17 хил. работни места дори когато летният сезон е в разгара си.

Секторът на образованието и здравните услуги е добавил 46 хил. позиции, този на професионалните и бизнес услуги 23 хил., а производственият - 22 хил.

Предстои в петък министерството на труда да публикува статистиката си за заетостта извън селскостопанския сектор. Прогнозите са за резултат от 328 хил. нови работни места през май, след отчетените 428 хил. през април. Безработицата се очаква да се е свила до 3,5 на сто, с което би спаднала до най-ниското си ниво от декември 1969 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още