IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка може да стане единствената с отрицателна лихва

Цената на кредитите ще достигне нулево равнище едва в началото на 2023 г., смятат икономисти

16:17 | 14.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jose Cendon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jose Cendon/Bloomberg

Швейцарската централна банка може да стане единствената с отрицателна лихва от септември нататък, тъй като повечето регулатори по света вече започнаха или се подготвят да затягат паричната политика, пише Ройтерс.

Повечето икономисти, анкетирани от медията, прогнозират, че банката ще остави лихвата си без промяна този четвъртък, когато предстои да проведе заседание, и ще повиши показателя до нулево равнище в началото на следващата година.

Двадесет и четирима от 26 икономисти очакват Швейцарската централна банка да запази лихвата на ниво от минус 0,75% в четвъртък - най-ниската в света и поддържана от 2015 г. насам.

Двама респонденти смятат, че може да има лихвено повишение в размер на 25 базисни пункта. Последното такова бе преди 15 години.

Деветнадесет от всички икономисти прогнозират, че лихвата ще достигне минус 0,50% или по-високо през септември. Четирима от тях смятат, че показателят ще е на ниво от минус 0,25%.

"Банката вероятно не желае да чака твърде много, за да започне нормализирането на паричната политика", каза Андреас Рийс, икономист в UniCredit, според когото ще има увеличение на лихвата през септември. По думите му може прозорецът за действие за банката да се затвори заради значителните геополитически и икономически рискове, като например забавянето на световната икономика, а това ще навреди на Швейцария, чиято икономика зависи от износа.

Едва 6 от 26 икономисти смятат, че лихвата ще е на нулево или по-високо равнище до края на годината. Мнозинството - 17 от 23 - прогнозират, че цената на кредитите ще достигне това ниво в края на първото тримесечие на 2023 г.

Инфлацията в Швейцария достигна 2,9% през май, което е най-високото равнище от 14 години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Последната крепост на отрицателните лихви пада !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още