IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Швейцария се изстреля до 14-годишен връх

Бързото покачване на цените не подмина и Швейцария, добре позната със своето исторически ниско инфлационно равнище

14:59 | 02.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jose Cendon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jose Cendon/Bloomberg

Инфлацията в Швейцария се е ускорила до най-високото си ниво от 14 години насам през май. Така страната стана поредната, ударена от поскъпващите храни и горива, които тежат на икономиките по света, съобщи Ройтерс.

Индексът на потребителските цени се е покачил с 2,9% на годишна база през май, след като транспортът, храните и напитките станаха значително по-скъпи в страна, добре позната със своята исторически ниска инфлация.

Резултатът е най-високият от септември 2008 г., като това е четвъртият пореден месец, в който цените са нараснали над целевото равнище на централната банка за ценова стабилност. Швейцарската централна банка има целеви диапазон за годишна инфлация между 0-2%, но цените са отвъд тази рамка от февруари насам, което увеличава натиска за лихвени повишения.

Централната банка, която трябва да проведе заседание на 16 юни за паричната си политика, отказа да коментира данните, публикувани в четвъртък.

"Инфлацията се превръща във все по-голям проблем, колкото по-високо се покачват цифрите и колкото по-дълго е над прага от 2%", каза Алесандро Би, икономист в UBS. Той прогнозира, че регулаторът ще изчака до септември, преди да започне да повишава лихвите, за да може да оцени ефекта от повишаването на цената на заемите от Европейската централна банка (ЕЦБ), което според Би ще се случи през юли.

Икономистът в Credit Suisse Максим Ботерън обаче е на мнение, че банката ще изчака до декември, преди да повиши лихвите от сегашните -0,75% до -0,5%. "Рискът от по-ранно покачване се увеличи. Темпът на затягане след това ще зависи основно от средносрочните инфлационни перспективи", допълни Ботерън.

Наскоро представители на банката заявиха, че смятат инфлацията за временна - нещо, което направиха и представителите на ЕЦБ и на Федералния резерв на САЩ. Предишни прогнози на швейцарския регулатор показват очаквания за инфлационно равнище от 0,9% през 2023 и 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
viva
преди 1 година
Добре де, как става това нещо? Техният хляб, олио, бензин, енергия, не нарастват ли с по 50-100%? Как успяват да поддържат толкова ниска инфлация? Та те дори не си произвеждат сами пшеницата. Нямат газ и петрол. Някой може ли да ми каже как става това нещо? То е ясно, че у нас спекулата върви в пълна сила и спекулантите раздуват инфлацията, ама все ми се струва за нелогично в развита европейска държава, силен консуматор, да има инфлация под 6-7% при днешните цени на храните и енергията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още