IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Риши Сунак: АЦБ ще предприеме силни действия срещу инфлацията

Великобритания разполага с всички необходими инструменти, за да забави покачването на цените, каза финансовият министър на страната

15:03 | 22.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) ще "предприеме силни действия" срещу покачващите се цени. Това увери финансовият министър на страната Риши Сунак, цитиран от Ройтерс.

По-рано през деня стана ясно, че потребителската инфлация в Обединеното кралство се е изстреляла до нов 40-годишен връх на ниво от 9,1% през май, като това е най-високото равнище сред страните членки на Г-7.

Сунак подчерта, че Великобритания разполага с "всички необходими инструменти", за да забави инфлацията.

АЦБ АЦБ

"Първо, АЦБ ще предприеме силни действия, за да се справи с инфлацията. Второ, правителството ще е разумно със заемането на средства и дълга, за да не влошим ситуацията и да не вдигнем лихвите по ипотеките на хората повече, отколкото те биха се покачили", коментира Сунак.

На последно място той изреди подобряването на производителността на икономиката и на доставките на енергоносители, както и прехвърлянето на хората от издръжка чрез социални помощи към работа.

Изказването на финансовия министър е подобно на предупреждението, отправено от АЦБ миналата седмица, когато регулаторът предприе най-дългата серия на затягане на паричната политика от 25 години насам. Тогава АЦБ изтъкна, че "ще предприеме по-силни действия, ако е необходимо".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още