IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка отчете най-високата загуба в историята си

По-силният франк допълнително свива стойността на чуждестранните инвестиции

12:32 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Сривът на фондовите и облигационните пазари и поскъпването на швейцарския франк вкараха Швейцарската централна банка (SNB) дълбоко в зоната на загубата, предава Ройтерс.

За първата половина на годината централната банка е отчела загуба в размер на 95,2 млрд. франка, както обяви SNB в петък. Това е най-високата загуба от създаването на централната банка през 1907 г., като предишната рекордна загуба от 50 млрд. швейцарски франка е от 2015 г.

Резултатът на SNB зависи от колебанията в стойността на валутните резерви, възлизащи на стотици милиарди франкове. Те включват акции и облигации от чужбина. Централната банка изкупува чуждестранни валути, за да предотврати икономически вредното поскъпване на франка, който е търсен като сигурно убежище по време на кризи.

„Загубата е историческа, но по-голямата част от нея е нереализирана загуба на ценни книжа, свързана с по-ниските оценки на облигациите и акциите", заяви икономистът от Credit Suisse Максим Ботерон, според когото резултатът едва ли ще бъде притеснителен за SNB.

„Не мисля, че това ще има някакъв ефект върху паричната политика на централната банка изобщо, единственото въздействие може да бъде върху публичните финанси, защото изплащанията на банката към правителството и кантоните може да бъде по-малко през следващата година“, допълва той.

Като централна банка Швейцарската централна банка не може да има проблеми с ликвидността, тъй като може да посрещне платежните си задължения, като печата пари. През полугодието регулаторът реализира загуба от 97,4 млрд. франка от валутните си позиции - портфейл от акции и облигации - докато от златните си позиции реализира печалба от 2,4 млрд. франка. Загубата се влошава от загуба от 10,3 млрд. евро, дължащи се на валутните курсове, тъй като по-силният франк допълнително свива стойността на чуждестранните инвестиции.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още