IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите в Германия отчетоха първия си спад на активността от 2020 г.

Търговията на дребно в страната пък записа най-голямото си годишно понижение от 1994 г. насам

14:05 | 01.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производственият сектор на Германия записа първото понижение в активността си от над две години през юли, потиснат от задълбочаващия се спад в новите поръчки, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на S&P Global - отговарящо за около една пета от германската икономика - е намалял от 52 пункта през юни до 49,3 пункта през миналия месец. Анализатори, анкетирани от медията, очакваха равнище от 49,2 пункта.

Индексът на новите поръчки е записал още по-голямо понижение, понижавайки се до 40,1 пункта. Това е било най-ниското ниво на показателя от май 2020 г., който е паднал под границата от 50 пункта, разделяща ръста от понижението.

"Възможността от недостиг на газови доставки прави германските производители много притеснени относно перспективите пред сектора през следващата година", обясни Фил Смит, асоцииран директор по икономика в S&P Global Market Intelligence.

Миналия петък стана ясно, че ръстът на най-голямата европейска икономика е бил в застой през второто тримесечие.

По-рано в понеделник предварителните данни на Федералната статистическа служба (Destatis) показаха, че инфлационно изгладените продажби в търговията на дребно е намалял с 1,6% на месечна база през юни. На годишна база търговията на дребно е записала понижение в обема от 8,8 на сто, като това е бил най-големият годишен спад от 1994 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още