IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските надежди за възстановяване на икономиката се изпаряват

Проучване на института GfK показа, че влошаването на потребителското доверие ще продължи и през август, а опасенията от неизбежна рецесия нарастват

14:17 | 27.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Перспективите пред германската икономика продължават да се влошават - във вторник Международният валутен фонд (МВФ) публикува нови прогнози, според които икономиката на страната ще запише най-слабия растеж през 2022 г. сред членовете на Г-7, съобщи Bloomberg.

Освен това, очакванията са растежът да се свие допълнително през 2023 г.

Въпреки че прогнозите са значително по-мрачни от тези на Европейската комисия (ЕК) отпреди две седмици, те все пак са по-оптимистични спрямо тези на Credit Suisse AG и Deutsche Bank AG, според които рецесията - започваща някъде около сегашния момент - ще продължи поне през следващата пролет.

дойчландия дойчландия

"Доброто десетилетие приключи за Германия - оттук насетне ще ни е трудно доста дълго време", коментира Андреас Шойрле от Dekabank, който прогнозира рецесия през зимата.

"Германия в много аспекти е "проблемното дете" на Европа. Никъде другаде недостатъчното предлагане не вреди на икономиката повече, недостигът на служители се е увеличил, и разбира се, не трябва да се пропуска изключително високата зависимост от руски газ", допълни експертът.

Предстои в петък да бъдат публикувани данните за ръста на германската икономика през второто тримесечие. Прогнозите в проучване на медията варират от ръст от 0,5% до спад в същия размер, което подчертава несигурността около войната в Украйна. Медианните прогнози са за ръст от 0,1 на сто.

Отделно проучване на института GfK показа в сряда, че влошаването на потребителските нагласи ще продължи и през август, когато се очаква спад до ниво от минус 30,6 пункта на доверието, или с 2,9 базисни пункта по-ниско от юлското ниво от минус 27,7 пункта.

Освен това, опасенията от неизбежна рецесия също нарастват сред потребителите. Икономическите очаквания са се понижили с 6,5 базисни пункта на месечна база през юли, падайки до минус 18,2 пункта - най-ниското ниво от април 2020 г.

"Икономическите перспективи за Германия се влошават бързо", каза Вероника Рохарова, икономист в Credit Suisse International. "Скорошният спад във високочестотните показатели предполага, че икономиката може вече да се свива", допълни Рохарова.

Междувременно над 70% от германците прогнозират, че икономическата ситуация ще се влоши през следващите пет години, сочи проучване на анкетьора Civey за списание Spiegel. Само 11 на сто смятат, че ще има дългосрочно възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още