IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германската икономика може да отчете по-нисък ръст през лятото

Страната може да премине през ново ускорение на инфлацията през септември, когато държавните субсидии изтекат, предупреждава централната банка

16:23 | 22.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската икономика може да е записала по-нисък от очакваното ръст през текущото тримесечие, а през септември може да премине през ново ускорение на инфлацията поради изтичането на държавни субсидии. За това предупреди Германската централна банка (Бундесбанк) в петък, цитирана от Ройтерс.

Най-голямата европейска икономика изпитва затруднения, предизвикани от поскъпващите енергоносители, след като Русия прекъсна доставките на газ в отговор на санкциите на Запада.

"Това съвпада с перспективите", посочи Бундесбанк в свой месечен доклад, като добави, че икономическият растеж през третото тримесечие може да е значително под прогнозите от юни, които не са публично обявени.

Очакванията на регулатора за цялата 2022 г. са брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да запише повишение в размер на 1,9%.

Освен това инфлацията, достигнала 7,6% през юни, ще остане висока през следващите месеци и дори ще отбележи рязък ръст през септември, когато държавните субсидии за горивата и железопътните билети изтекат на 31 август.

"Бъдещото развитие на енергийния пазар е много несигурно, особено що се отнася до доставките на природен газ от Русия", написаха експертите от Бундесбанк. "Рисковете за ценовите перспективи ясно сочат в посока нагоре", допълни финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още