IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва премахване на висящите във въздуха кабели на операторите

Предвижда се тази година да бъдат разрушени около 1000 незаконни строежи, заяви още регионалният министър Лиляна Павлова

18:00 | 27.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Скоро не трябва да има такива висящи във въздуха кабели. Снимка: sxc.hu</p>

Скоро не трябва да има такива висящи във въздуха кабели. Снимка: sxc.hu

От средата на април започва принудително премахване на висящите кабели на кабелните и интернет операторите. Това заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана в прессъобщение на ведомството.

„Всички висящи във въздуха кабели трябваше отдавна да са премахнати. Забраната за тях датира още от 2004 г., като срокът е удължаван два пъти – до 2005 и 2007-а година“, посочва Павлова.

По думите й досега са издадени над 450 заповеди за принудително изпълнение и 258 от тях са влезли в сила. В някои случаи само в една заповед фигурират няколко квартала. Още от днес започва реалното изпълнение на 55 заповеди, допълни министърът. 

Над 500 базови станции на мобилни оператори са незаконни. Операторите трябва да разширяват своите мрежи по законен ред, коментира още Павлова, добавяйки, че в рамките на няколко часа там ще бъде спирано електрозахранването, за да премахнат операторите своите антени. След това ДНСК ще констатира, че компаниите са извършили това доброволно и в оперативен бърз порядък ще може да им се издадат съответните документи и те да направят законни своите базови станции.

Само в София са издадени над 300 заповеди за забрана ползването на станции, които излъчват електронни съобщения. Срокът те да бъдат премахнати доброволно е изтекъл. До 30 март компаниите, които осъществяват пренос на електронни съобщения, трябва да представят график за изключване на незаконните съоръжения. Това ще става поетапно, за да избегнем неудобствата за гражданите, каза от своя страна началникът на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева.

"За  периода 2006 -2010 г. компанията е премахнала общо две базови станции по заповед на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК). 
Към момента няма базови станции на GLOBUL, за които да са издадени заповеди за премахване от страна на ДНСК", заяви междувременно в свое становище вторият мобилен оператор. 

От регионалните отдели на ДНСК са представени 55 преписки за висящи кабели. По всички тях има подписани договори с избрания изпълнител. С отделни писма са определени и конкретни дати за премахването им през април и май. През миналата година в идеалния център на София бяха изпълнени 26 заповеди, припомни Гечева.

1361 незаконни строежа са премахнати през 2011 г., а са били планирани 800, съобщи още министър Лиляна Павлова. Тя подчертава днес, че през тази година са предвидили за събаряне около 1000 незаконни строежа, но са надява че ще бъдат повече.

Павлова конкретизира, че между предвидените за събаряне незаконни строежи са 50 сгради във Варна, асфалтова база в Кюстендил, 18 постройки край язовир „Ивайловград” и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още