IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Слим иска пълен контрол върху KPN

America Movil подаде оферта за останалите 70% от холандския телеком на стойност 7,2 млрд. евро

14:28 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Акционерите в телекомуникационната компания вероятно ще предпочетат офертата на America Movil пред тази на испанската Telefonica. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Акционерите в телекомуникационната компания вероятно ще предпочетат офертата на America Movil пред тази на испанската Telefonica. Снимка: Ройтерс

След като в края на юли America Movil прекрати споразумението си да запази под 30 на сто участието си в холандската телекомуникационна компания KPN, компанията, контролирана от мексиканския милиардер Карлос Слим, обяви, че иска да купи холандците, съобщават информационните агенции.

Офертата на America Movil е в размер на 7,2 млрд. евро (9,6 млрд. долара), информира Ройтерс.

Агенцията припомня, че миналия месец испанската Telefonica поиска да купи „перлата в короната“ на KPN – германският й бизнес E-Plus. Веднага след това Слим прекрати споразумението за максималния дял в холандската компания, като още тогава тръгнаха слухове, че мексиканският магнат може да я купи само няколко месеца, след като се сдоби с участие в нея.

Европейските телекомуникационни компании вървят към консолидация в опит да се справят с „узряващите“ вече пазари, пострадалите от рецесията потребители, тежките регулации и скъпите инвестиции в мрежите.

America Movil, която притежава дял и в Telekom Austria, изненада анализаторите с решението си да задълбочи присъствието си в Европа, тъй като възможностите за растеж са по-големи на развиващите се пазари.

Според източници на информационната агенция America Movil оценява офертата на Telefonica за E-Plus като твърде ниска. Компанията на Слим ще се опита или да придобие останалите 70% от холандците, или да притисне испанците, които са й основен конкурент в Латинска Америка, да дадат по-висока цена.

Според анализатори има огромна възможност America Movil да успее да блокира евентуална сделка между Telefonica и KPN за E-Plus. Това обаче би било тежък удар за испанците, които се опитват да засилят позициите си срещу Deutsche Telekom и Vodafone на германския пазар.

Компанията на Карлос Слим смята да предложи 2,4 евро (3,21 долара) за акция на KPN. Това е с около 35 на сто над средната цена на затваряне на акциите през последните 30 дни. Офертата оценява цялата KPN на 10,2 млрд. евро. От холандската компания съобщиха, че в момента я обмислят.

Според източник на агенцията акционерите в телекомуникационната компания вероятно ще предпочетат офертата на America Movil, тъй като тя е изцяло в кеш. Освен това регулаторните и интеграционните рискове за една такава сделка са по-малки, отколкото ако се пристъпи към сделка с Telefonica.

От компанията на Слим съобщават, че са поканили борда на директорите и надзорния съвет на KPN на среща, за да се обсъдят „потенциалните условия за дългосрочно и конструктивно сътрудничество“, посочва Wall Street Journal.

“Година, след като America Movil направи първоначалната си инвестиция в KPN, целта е да се придобие мажоритарен дял в компанията, за да се задълбочат сътрудничеството и координацията между двете компании, да се осъществят всички възможни партньорства и за да се максимизира потенциалът и на двете компании“, коментират от America Movil в разпространено изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още