IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook преработва драстично бутона "Like"

Социалната мрежа ще се сбогува с дизайна на палеца си, който в Арабските страни има обидно значение

11:29 | 08.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Facebook преработва драстично бутона "Like"

Facebook сама си разпорежда ампутация на палеца и така къса с може би най-известния си символ.

Бутонът "Like" с оптимистично опънатия нагоре палец ще бъде заменен от по-малък, тъмносин бутон с малко "f" от Facebook и думата "Like". В допълнение ще има и бутон за споделяне със същия дизайн.

Онова, което изглежда като относително малка промяна, в края на краищата засяга приблизително 7,5 млн. уеб страници, в които бутоните се показват общо 22 млрд. пъти на ден по целия свят.

Но и за Facebook палеца е неделима част от корпоративната култура. Той е цитиран навсякъде в компанията, възпроизвежда се върху тениски, красеше дори и алеята до централата на социалната мрежа в Менло Парк, Калифорния.

Самият бутон е прозорецът на Facebook към мрежата: след като се зареди на компютъра на регистриран потребител във Facebook, социалната мрежа знае, че потребителят е сърфирал на съответната страница. Затова и защитниците на правата за лични данни настояват от 2011 г. насам собствениците на сайтове да използват бутоните с повишено внимание.

В интервю за co.design.com Хюго ван Хювен, дизайнерът на бутоните в социалната мрежа, обяснява подробно защо въпреки всичко това Facebook иска да премахне палеца и за първи път от 2010 г. насам да предприеме подобно дизайнерско обновяване.

„Досегашният светлосин бутон твърде много остава на заден план", обяснява той в интервюто. "Искахме той да стане по-видим". При различни експерименти дизайнерите са установили, че все повече потребители кликват върху бутона, когато той е проектиран в поразително тъмносиньо. На него обаче вече не пасвал самият палец.

В бъдеще палецът ще бъде запазен само в една голяма версия на бутона. Сега той ще се появява само в едно повторение на бутоните: уеб дизайнерите може да вграждат разширена версия на бутоните на своите страници, в които едно поле с палци показва броя получени "харесвания".

Промяната може да направи "Like" популярен в някои арабски страни. Там протегнатия нагоре палец има значението на известния на Запад изпънат напред среден пръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още