IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобул обвини Столичния общински съвет в нагласена поръчка за 1 млн. лв.

Според компанията СОС е организирал условията на обществена поръчка за мобилни услуги в администрацията така, че печелившият кандидат да е Мтел

12:05 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Глобул обвини Столичния общински съвет в нагласена поръчка за 1 млн. лв.

Мобилният оператор Глобул публично призова Столичния общински съвет (СОС) да преразгледа условията в обявена обществена поръчка за предоставяне на мобилни услуги за общинската администрация.

Поръчката е за 7200 карти за мобилни апарати, а стойността й по прогнозни изчисления е близо 1 млн. лв.

От компанията обясниха за Investor.bg, че според тях конкурсът е организиран така, че печелившият кандидат в него да е Мтел. Възраженията по въпроса са изпратени от оператора до председателя на СОС Андрей Иванов.

По-конкретно по думите на Ясен Гуев, директор „Корпоративна политика“ на Глобул, поставено е условие кандидатите по обществената поръчка да разполагат със сертификат по ISO за интегрирани телекомуникационни решения, „въпреки че конкурсът е само за мобилни услуги“.

Такъв сертификат Глобул няма за разлика от Мтел и Виваком. Последната обаче също не може да бъде приета като възможен печеливш участник, защото не отговаря на редица други изисквания, обясни Гуев.

Поставено е например изискване за процентно съотношение на трафика като тежест в трите мрежи на пазара у нас. И докато по официални данни пазарните дялове на операторите са съответно 50% за Мтел, 37% за Глобул и 13% за Виваком, то СОС е поставил условието в мрежата на печелившия разговорите (които ще се водят очевидно от лица в една група) да са 74% в мрежата на Мтел, 17% в тази на Глобул, 6% за Виваком и 3% за фиксирани мрежи.

Обществената поръчка е открита на 17 юни тази година, като документи за участие се приемат до 5 август.

В случай че поръчката не бъде преразгледана, Глобул ще се обърне към всички компетентни органи на местно и европейско равнище, за да даде публичност на проблема и да потърси правата си, казват от компанията.

От СОС не предоставиха непосредствен коментар на изпратеното до тях писмо, като заявиха само, че са наясно със случая, по който през миналата седмица Глобул е сезирал и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). След детайлно запознаване с новите аргументи на Глобул, от Столичния общински съвет обещаха да дадат и своята позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още