IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel уреди дело за антиконкурентни практики, без да плати нито цент

Компанията е поела ангажимент да даде на конкурентите си достъп до водещите си технологии в продължение на шест години

10:34 | 05.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Intel уреди дело за антиконкурентни практики, без да плати нито цент

Производителят на чипове Intel се е съгласил да спре да използва заплахи и нечестни отстъпки, за да измести конкурентите си, разрешавайки по този начин съдебна битка по обвинение, че в продължение на десетилетие компанията незаконно е „задушавала“ конкуренцията, предаде Ройтерс.

Групата е успяла да уреди делото, заведено от щатската Федерална комисия по търговията (FTC), без да плати нито цент, поемайки и ангажимента да даде на конкурентите си достъп до водещите си технологии в продължение на шест години.

Жалбата срещу Intel първоначално е заведена пред комисията от конкурентите Nvidia и Advanced Micro Devices. Nvidia съди Intel за антиконкурентни практики в отделно дело, което все още продължава. През ноември пък AMD уреди спор с Intel срещу 1,25 млрд. долара.

През декември FTC обвини Intel, че използва пазарното си надмощие, за да ликвидира нечестно конкуренцията. Компанията произвежда 80% от микропроцесорите в света.

Сегашното споразумение забранява на Intel да си „отмъщава“ на производителите на компютри, ако работят с доставчици на други компании.

Според анализатори Nvidia може да се позове на споразумението с FTC по време на собственото си дело срещу Intel.

Intel е обект на атаки от страна на конкурентите си от години заради агресивните си ценови практики и тактики за продажби.

През 1999 г. FTC сключи споразумение с Intel, след като компанията беше обвинена, че отрязва достъпа до технологиите си на три свои клиента - Digital Equipment, Intergraph Corp и Compaq Corp. Две от тези три компании вече не съществуват.

Intel има проблеми с регулаторите навсякъде. Европейската комисия глоби компанията с 1,06 млрд. евро за изтласкването от пазара на AMD – решение, което Intel обжалва. Регулаторите в Южна Корея и Япония също са предприели действия срещу Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още