IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на мобилни телефони с 14% ръст благодарение на смартфоните

През второто тримесечие продажбите на смартфони са нараснали с 51% до 61,6 млн. броя

17:10 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на мобилни телефони с 14% ръст благодарение на смартфоните

Продажбите на мобилни телефони са отчели ръст през второто тримесечие, но в същото време силната конкуренция е довела до смъкване на цените, показва доклад на компанията Gartner, цитиран от Dow Jones.

Продажбите на мобилни устройства в световен мащаб са нараснали с 13,8% на годишна база през тримесечието до 325,6 млн. броя, благодарение на силните продажби на смартфони, чийто дял от общите продажби е 19%.

Продажбите на смартфони може да бъдат допълнително насърчени от очакваното предоставяне на по-гъвкави планове за трафик на данни.

Досега интернет доставчиците предлагаха скъпи планове с неограничен трафик на фиксирана цена. Очаква се опцията за абониране за по-евтини планове с ограничен трафик да привлече по-широк кръг потребители.

През тримесечието продажбите на смартфони са нараснали с 51% до 61,6 млн. броя.

Операционната система Android на Google бързо увеличава пазарния си дял като платформа за смартфони – от 1,8% година по-рано до 17,2% през второто тримесечие на 2010, задминавайки тази на Apple (14,2 на сто пазарен дял) и заемайки третото място след Symbian на Nokia (41,2%) и операционната система на Blackberry (18,2%). Делът на Windows Mobile на Microsoft се понижава до 5% от 9,3% преди година.

От Gartner прогнозират, че пускането на актуализирани операционни системи ще помогне за поддържане на силния растеж при смартфоните през второто полугодие на 2010 и ще стимулира иновациите.

Nokia остава пазарен лидер на пазара на мобилни телефони с дял от 34,2%, следват Samsung (20,1% дял), LG (9%), RIM (2,3%), Sony Ericsson (3,4%), Motorola (2,8%), Apple (2,7%), HTC (1,8%), ZTE (1,7%) и G'Five (1,6%). От челната десетка само Samsung, RIM, HTC и ZTE отчитат ръст на пазарния си дял на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още