IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестицията на Goldman във Facebook привлече вниманието на регулаторните органи

Според юристи социалната мрежа се опитва да избегне правилата за публично оповестяване на финансова информация

10:21 | 04.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестицията на Goldman във Facebook привлече вниманието на регулаторните органи

Решението на инвестиционната банка Goldman Sachs да инвестира 450 млн. долара във Facebook може да привлече вниманието на финансовите регулаторни органи в САЩ заради подозрения, че чрез сделката от социалната мрежа всъщност се опитват да избегнат оповестяване на финансова информация.

Това коментират пред Bloomberg щатски юристи, специализирани във финансово право.

Целта на Goldman Sachs е да създаде дружество със специална инвестиционна цел, чрез което клиентите на банката да инвестират до 1,5 млрд. долара в капитала на най-популярната социална мрежа.

Правилата на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ изискват всяка компания с повече от 499 на брой акционери да разкрива информация за своето финансово състояние.

Именно в тази връзка пазарът за търговия с акции на Facebook и на няколко други частни компании се разследва от финансовите регулатори в САЩ, посочва източник, запознат с разследването, пожелал да запази анонимност.

Някои частни компании в САЩ се опитват да избегнат прага за брой акционери, при който са длъжни да предоставят публично финансова информация.

За тази цел вложенията на голям брой инвеститори се обединяват в единична инвестиция, като например се създава хедж фонд, който обединява много на брой физически лица в едно юридическо лице. Същият ефект може да се постигне с компания за дялово инвестиране и дружество със специална инвестиционна цел.

Според юристи има голяма вероятност регулаторните органи да разследват внимателно сделката, за да се установи дали създаването на дружеството със специална инвестиционна цел от Goldman Sachs не цели да се избегне оповестяването на финансова информация.

Интересът на финансовите регулатори се потвърждава и от съобщение, че Комисията по ценните книжа и борсите е поискала вчера от борсата SecondMarket, която посредничи при търговията с акциите на частни компании като Facebook и Twitter, да предостави информация.

Законът за разкриване на финансова информация при наличие на повече от 500 акционери е създаден, за да гарантира, че акционерите в по-големи компании ще разполагат с достатъчно финансова информация за тях.

Правилото важи за компаниите с активи за повече от 10 млрд. долара. Инвестицията на Goldman Sachs във Facebook дава пазарна оценка на социалната мрежа от 50 млрд. долара.

През 2005 година социалната мрежа оповести пред регулаторните органи, че има по-малко от 500 акционери и поиска да бъде изключена от правилото за публично оповестяване на информация.

Инвестиционните фондове по принцип се считат за един акционер в дадена компания, освен ако не се установи, че са били създадени специално, за да се заобиколят финансовите регулации.

Тогава акционерите в такъв фонд се броят като отделни собственици на акциите на компаниите, в които фондът е инвестирал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още