IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google навлиза още по-сериозно в нишата на Microsoft Office

Приложение на Google ще може да прехвърля файлове, създадени с Word и Excel, в интернет

16:13 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Google навлиза още по-сериозно в нишата на Microsoft Office

Интернет компанията Google, която преди време взе на прицел печелившия софтуерен пакет на Microsoft – Microsoft Office, планира да пусне безплатно приложение, с помощта на което потребителите ще могат да прехвърлят файлове от Microsoft Office в интернет.

Създадените с Word и Excel документи ще могат да се съхраняват и редактират онлайн чрез предлаганата от Google алтернативна услуга Google Docs. Тя позволява едновременен достъп до и работа с един и същ документ, пише Wall Street Journal.

Дългоочакваният ход от страна на Google се очаква да насърчи продажбите на базиран в интернет софтуер, които са един от най-бързо развиващите се сегменти в бизнеса на Google, извън онлайн търсачката.

Този вид услуги, обединени под термина „cloud computing”, набират популярност, защото чрез тях компаниите могат да спестяват от разходи за оборудване и лицензи за софтуер.

Google Docs предлага софтуер за обработка на текстове и електронни таблици в интернет, както и приложения за съвместна работа с файлове. Софтуерът на Google се конкурира с програмите Word, Excel и PowerPoint от Office пакета на Microsoft и може да се използва през уеб браузър, без да има инсталация.

Google Docs се предлага в безплатна и платена версия, която е значително по-евтина от Microsoft Office.

Много компании обаче отказват да преминат към Google Docs, защото служителите им са свикнали с Office.

Google планира да представи официално новото си приложение, наречено Cloud Connect за Microsoft Office, по-късно през тази седмица. То бе предоставено за тестване на компютърни специалисти през ноември миналата година. Чрез него ще могат да се избират от компютъра файлове от Microsoft Office и да се качват на сървърите на Google.

Всеки документ ще получава уникален интернет адрес и ще бъде достъпен чрез Google Docs от всеки, имащ достъп до мрежата. Файловете ще могат да се отварят и чрез Office.

Приложението Cloud Connect ще бъде безплатно. От Microsoft обаче вярват, че повечето потребители ще изберат да продължат да работят с Office.

"Оценяваме това, че Google признава невероятното предпочитание на потребителите към Office, използван от над 750 млн. души по целия свят, но вярваме, че опитът с Cloud Connect няма да отговори на техните нужди“, коментират от Microsoft.

От Google посочват, че повече от 3 млн. компании по целия свят използват Google Apps, като голяма част от тях са се спрели на безплатната версия. Компаниите с 50 или повече служители плащат такса от 50 долара на година за всеки потребител.

В допълнение към силно конкурентния пазар на бизнес софтуер, Google и Microsoft се конкурират ожесточено и при обществените поръчки за предоставяне на онлайн софтуер на местни и държавни структури в САЩ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още