IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС започва разследване срещу мобилни оператори

Европейската комисия изразява опасения, че някои мобилни оператори блокират приложения, преследвайки по-високи печалби

16:54 | 18.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕС започва разследване срещу мобилни оператори

Европейската комисия (ЕК) стартира първото общоевропейско разследване на противоречивите практики на мобилните оператори при управлението на трафика на данни. Целта на комисията е да се защити принципа на „интернет неутралност“, пише Financial Times.

Европейските регулаторни органи ще разследват дали операторите на домашни и мобилни телефони предоставят достатъчно информация на своите клиенти за политиките си за управление на трафика на данни. Съществуват съмнения, че операторите умишлено забавят интернет трафика на потребителите и блокират определени интернет приложения.

Европейската комисия приема, че в отделни случаи управление на интернет трафика е необходимо, за да се избегне претоварване на мобилните мрежи. Операторите са изправени пред експлозивно нарастващ трафик от данни, в голяма степен генериран от видео услуги като YouTube на Google и BBC iPlayer.

Европейският комисар за новите технологии Нели Крус ще обяви началото на разследването, което може да доведе до нови правила за гарантиране на „интернет неутралността“.

Привържениците на концепцията за „интернет неутралност“, според които интернет трафикът трябва да бъде третиран по еднакъв начин твърдят, че практиките на мобилните оператори нарушават този принцип.

Европейският комисар иска от операторите да разкрият начините, по които забавят част от трафика на данни или блокират определени интернет приложения.

Крос изразява опасения, че някои мобилни оператори блокират приложения с Voice over интернет протокол (VoIP) като Skype например, тъй като евтините VoIP услуги могат да се отразят негативно на печалбите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jekata
преди 13 години
*** Крос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още