IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google може да изтрие Швейцария от картите си

Причината е в изискването за абсолютната гаранция за анонимност на хората по улиците

18:10 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: Google Maps</em></p>

Илюстрация: Google Maps

Google отново има ядове с услугата си Street View. Швейцарският съд постанови изискване за абсолютна гаранция за анонимност на хората, заснети от камерите на популярната услуга на интернет компанията. Изискването обаче се разглежда от Google като неизпълнимо и затова концернът заплаши, че ще изтрие от интерактивните си карти всички снимки на улици и къщи в Швейцария, освен ако местният съд не отмени решението си.

Съдът в Швейцария изиска от Google всички лица на хора и регистрационните номера на превозните средства да бъдат замъглявани, за да не може да бъдат разпознавани на екрана. Технологиите на интернет гиганта обаче поне засега не успяват да се справят с това искане, така че 100% да бъде гарантирана анонимността на хората.

Съдът е изискал също така Google да затъмнява идентификационните белези като напр. цвят на кожа и облекло на хора в близост до чувствителни учреждения, като приюти за жени, старчески домове, училища, съдилища, болници и др.

Според компанията исканията са нереални и би било особено скъпо тези замъглявания да се извършват ръчно. Затварянето на Street View за цяла държава е най-острият отговор на интернет гиганта на оплакване досега, че услугата нарушава правото на лична неприкосновеност.

Концернът ще обжалва съдебното решение пред по-висша съдебна инстанция, но ако то не бъде успешно, това ще е първият случай, в който Street View е закрит напълно в някоя държава.

Общият брой на сайтовете в Швейцария, използващи Street View, е около 1000. Те предоставят предимно туристическа информация, услуги за недвижими имоти и др. Така например Швейцарските пощи показват в сайта си цяла серия със снимки под заглавието „Running View“. Специалистът по недвижими имоти homegate.ch предоставя на клиентите си реалистичен преглед на имотите посредством Street View.

Сред общо 212 млн. снимки от Швейцария в Street View минималният процент статистическа грешка възлиза на няколко милиона снимки.

„Най-разочароващият аспект в присъдата за нас е, че съдът въобще не взе под внимание предимствата на нашата услуга за страната“, казва регионалният мениджър на Google Патрик Варнкинд. По думите му всеки втори швейцарец поне веднъж е ползвал Street View, за да разгледа нова къща или любима своя местност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още