IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се отказва от поддръжката на стари браузъри

Стъпката улеснява компанията, която ще намали значително усилията си за тестване на продуктите си за по-стари версии

10:00 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	От август ще поддържат само последните версии на браузърите.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

От август ще поддържат само последните версии на браузърите. Снимка: Ройтерс

Интернет гигантът Google планира да спре разработката на продукти си за по-старите версии на част от браузърите от 1 август, заяви компанията в корпоративния си блог. В старите браузъри като Firefox 3.5, Internet Explorer 7 и Safari 3 липсвала нужната поддръжка на HTML5. Така потребители на подобни браузъри може да се лишат от услуги като Gmail, Google Calendar, Talk, Docs и Sites, пише Computerworld.

В бъдеще ще бъдат поддържани само по-модерни браузъри с HTML5. Така се оказва, че 17% от интернет потребителите ще трябва да сменят или да актуализират браузъра си, за да могат да използват пълната функционалност на услугите на Google. 

Търсачката твърди също така, че от 1 август ще поддържат само "модерни" браузъри. Това означава само последните версии на браузърите. Пълната функционалност на услугите й ще бъде поддържана само от най-новите модификации на браузърите, както и за предпоследната модификация преди нея. Това ще улесни и Google, която ще намали значително усилията си за тестване на продуктите си за по-стари версии на браузъри.  

Подобни стъпки карат самите производители на софтуер за сърфиране в интернет да подтикват потребителите си да се отказват от по-стари версии на продуктите. Така например през май Mozilla стартира кампания, с която се опитва да накара над 12 млн. свои потребители да преминат към последната модификация на софтуера - Firefox 4, напомня BBC. В нея влизат изскачащи прозорци, реклами и директно пренасочване към сайта за сваляне на последната версия на браузъра. До момента над 11 млн. от потребителите вече са ъпгрейднали браузърите си.

Microsoft също има подобна кампания за отказ от Internet Explorer 6. Компанията използва автоматичната си система за ъпдейт, за да подмени софтуера за сърфиране, но все още има много системни администратори, които предпочитат да залагат на IE6. Около 11% от потребителите на интернет все още предпочитат този софтуер, а около 34% от китайците залагат на него. Ако Google изпълни намерението си, потребителите ще трябва да актуализитат дори и следващата версия - Internet Explorer 7. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още