IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

blizoo отново се оплака от умишлени повреди по мрежите

Компанията призовава институциите за незабавни мерки срещу умишлените щети върху телеком мрежата

17:37 | 04.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Siemens</em></p>

Снимка: Siemens

Кабел, захранващ услугите на телеком оператора blizoo в софийския квартал “Младост”, е бил умишлено прерязан от неизвестен извършител малко след 22 часа в събота. Вследствие на нанесената повреда е прекъснато осигуряването на услуги за част от абонатите на blizoo в района.

Проблемът е отстранен и услугите за потребителите са възстановени в рамките на четири часа от дежурните технически екипи на blizoo. Въпреки че не носи отговорност за повредата, компанията ще компенсира засегнатите си клиенти, съобщават от пресцентъра на кабелния оператор.

От компанията призовават държавните институции да вземат нужните мерки срещу умишлените щети, нанасяни на телеком мрежите в България. Операторът ще сезира и ръководството на Министерството на вътрешните работи по повод зачестилите случаи на целенасочени вреди.

За последната една година са регистрирани над шест случая на умишлено прерязани кабели в мрежата на blizoo и в нито един от тях извършителят не е разкрит, съобщават от пресцентъра на кабелния оператор.

„Вече повече от година след старта на марката blizoo на българския пазар сме свидетели на системни щети в мрежата ни, нанасяни умишлено от злонамерени лица. Призоваваме всички компетентни органи, включително и ръководството на МВР, да вземат отношение по тези случаи. От стъпването си на пазара инвестираме средно по над 50 млн. лв. годишно, но се борим с полулегални и нелегални конкуренти и с хора, които нанасят щети на инфраструктурата ни. Подобни явления не трябва да бъдат толерирани. Освен че ощетяват нашите потребители, те дават и лош сигнал към настоящите и потенциални инвеститори, особено сега, когато вложенията в икономиката са значително свити”, казва Ищван Полони, изпълнителен директор на blizoo.

Инцидентът в "Младост" не е първият случай, когато умишлено е повредена инфраструктура на blizoo. През лятото на 2010 г. серия от вандалски прояви спрямо мрежата на оператора в Пловдив завърши с целенасочено прерязване на основен оптичен кабел при Коматевски транспортен възел. Вследствие на това десетки хиляди потребители в Пловдив, Пазарджик и Стамболийски останаха без телевизионна услуга точно преди началото на финалния мач от Световното първенство по футбол. Заради случая blizoo компенсира всеки свой засегнат клиент с ваучер на стойност 20 лв. По-малки, умишлено нанесени повреди заради срязани кабели от мрежата на blizoo, са регистрирани на много места в страната през последната една година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още