IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC: Пазарът на таблети не оправдава очакванията

Доминиращи са iPad на Apple и представеният през март негов наследник iPad 2

17:14 | 11.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пазарът на таблети се доминира от iPad и iPad 2.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазарът на таблети се доминира от iPad и iPad 2. Снимка: Ройтерс

През първото тримесечие на 2011 г. по данни на анализаторската компания IDC са били продадени с 28% по-малко таблети отколкото през последните три месеца на 2010 г. Общо браншът е пласирал 7,2 млн. устройства, пише ZDNet. Въпреки това анализаторите повишават годишните си очаквания от 50,4 до 53,5 млн. броя.

Причина за по-слабите резултати са сезонни тенденции, които са познати в индустриалните държави и от други продуктови категории, като например компютърната област, пише в доклада на IDC. Пазарът се доминира от iPad на Apple и от представения през март негов наследник iPad 2, тъй като продуктите на останалите производители се приемат трудно от потребителите. Но и продажбите на Apple са по-ниски от очакванията за първите три месеца. Както проблеми с доставчиците, така и първоначално обявения за февруари iPad 2 не се отразиха добре на продажбите.

Мобилната операционна система на Google - Android, е била активна на 34% от продадените през първите три месеца на годината таблети. Това е с 8,2 пункта повече от преди година. Сътрудничеството на производители на мобилни телефони като Samsung и Motorola с оператори е било малко успешно, казват анализаторите. Много потребители отказвали да подпишат скъп договор с мобилен потребител, който се предлага заедно с устройствата. 

"Въпреки че продажбите на медиа таблети в първото тримесечие не са се радвали на високо търсене, икономическата ситуация и проблемите с доставчиците не бяха толкова големи, колкото очаквахме. Затова вярваме, че благодарение на пускането на пазара на нови продукти браншът ще успее да продаде през цялата година около 53 млн. броя устройства и пазарът като цяло ще отчете ръст", казва Дженифър Сонг, анализатор в IDC.

Пазарът на четци според IDC също е отчел спад. 3,3 млн. продадени устройства означават все пак ръст от 105% спрямо същия период на миналата година. Популярността на четците е нараснала и благодарение на въвеждането на устройства с цветни дисплеи, като Nook Color на Barnes & Noble. Това е помогнало на компанията да продаде за първи път повече четци, отколкото е успял да пласира конкурентът Amazon. До края на годината пазарът ще достигне обем от 16,2 млн. устройства - с 24% повече от предната година, прогнозира IDC. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Минaващ
преди 12 години
Ел. четци се оказват по-търсени от таблетите:http://***.reader.bg/news/item/324.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още