IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колумбия въведе право на доживотна собственост върху мобилните номера

Всеки колумбиец има право безплатно да смени оператора на мобилната връзка, запазвайки своя телефонен номер през целия си живот, заяви министърът на информационните технологии и комуникациите на страната

21:24 | 29.07.11 г.
Колумбия въведе право на доживотна собственост върху мобилните номера

Колумбия въведе от днес право на собственост върху номерата на мобилните телефони, съобщи колумбийският министър на информационните технологии и комуникациите Диего Молано Вега, цитиран от РИА „Новости“.

„Според встъпилия в сила закон сега всеки колумбиец има право безплатно да смени оператора на мобилната връзка, запазвайки своя телефонен номер през целия си живот“, каза Вега.

По думите му това е не само удобно, но и изгодно за потребителите, тъй като доставчиците на услугата сега ще бъдат принудени активно да се конкурират в борбата за такива „свободни“ клиенти, намалявайки цените и подобрявайки качеството на обслужването.

„След въвеждането на подобни правила в други държави цената на телефонните разговори там се понижи с 30% още през първата година“, добави министърът.

Досега при смяна на обслужващата компания притежателите на мобилни телефони бяха лишавани от телефонния си номер, с който са свикнали вече не само те, но и приятелите и роднините им.

Въвеждането на новата система, включително адаптирането на технологиите, ще отнеме около година и ще струва на операторите за мобилна връзка 30 млн. долара.

Според оценките на експерти в момента около 900 000 колумбийци са готови да сменят своята обслужваща компания. В страната са регистрирани общо 45,5 млн. мобилни телефона, които ползват услугите на 5 оператора.

Подобна система, при която потребителят е собственик на телефонния номер `както за мобилните, така и за стационарните телефони~ за първи път бе въведена в Хонконг и Финландия, а в момента се практикува в над 60 държави.

В Латинска Америка тя действа в Бразилия, Мексико, Перу, Еквадор и се въвежда в Доминиканската република, Аржентина, Чили и Панама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още