IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изкара фалшива версия на iPhone 5 преди премиерата

Ментето се казва "hiPhone 5" и базовият модел струва около 33 долара

09:58 | 11.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от фалшивите китайски магазини на Apple. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Един от фалшивите китайски магазини на Apple. Снимка: Ройтерс

Още преди американският технологичен концерн да е представил официално новия iPhone 5, в Китай се появи негова фалшива версия, предаде Ройтерс. Ментето на смартфона се казва hiPhone 5 и се продава срещу 200 юана (около 33 долара). Има и по-скъпа версия за 132 долара.

Според статия на американския онлайн портал CNet не само името дава паралели към новото поколение на iPhone. Клиентите ще могат да избират засега между две версии на дизайна - в розово  и червено.

Супер евтиният двойник на айфон се разпространява чрез най-голямата платформа за електронна търговия в страната Taobao, собственост на „китайския eBay” - Alibaba.

Моделът hiPhone 5 е създаден от китайските разработчици на базата на изтекли в интернет изображения на бъдещия супер телефон на Apple. hiPhone 5 е доста по-тънък (7 мм) и с не толкова заоблени краища като съществуващия iPhone 4. Освен това е много лек и тежи колкото пластмасова играчка. По-скъпата имитация на iPhone 5 върви с базирана на Java операционна система и има слот за micro SD карта. Има поддръжка на Wi-Fi и плейбек на MP3 и MP4 файлове.

HiPhone-серията е налична в Китай от няколко години. Първото представяне на такъв телефон бе още през 2008 г. Тогава китайците се ориентираха на първа линия към дизайна на iPhone 3G. 

В редица български онлайн магазини може да се намери т. нар. "реплика" на оригиналните смартфони на Apple. Дори има специални създадени сайтове за реплики на луксозни телефони и часовници "на уникални цени", като се продават модели на марките Nokia, Vertu, Apple, RADO, CHANEL, Vascheron и други. В повечето случаи обаче ментетата наподобяват само външния вид на оригиналните устройства и са направени от по-некачествени материали.

Често хардуерът е маломощен, а камерите са бледо копие на оригиналите - с ниска резолюция и замазани изображения. Единственият им плюс е ниската цена и фактът, че повечето от тях поддържат работа с 2 сим-карти.

Новината съвпадна с поредица от разкрития на блогъри и медии, че в Китай вече се фалшифицират не отделни продукти, а цели магазини на известни марки, включително и на Apple. Разпространението на фалшиви магазини подчертава бавния напредък, който китайското правителство отбелязва в овладяването на разрастващото се интелектуално пиратство и ширещото се производство на стоки ментета, които са основната причина за напрежението в отношенията на Пекин с търговските му партньори, заради което китайското правителство търпи критики от Запада.

Според последните спекулации iPhone 5 трябва да се появи на пазара през септември или октомври тази година. През септември Apple трябва да представи и новата версия на собствената си операционна система iOS 5. Технологичният концерн продаде през последното тримесечие рекордните 20,34 млн. броя iPhone, въпреки че последният модел вече е на повече от година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още