IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony откупува дела си от Sony Ericsson

Ericsson AB обяви, че излиза от общото дружество, като за своите 50% ще получи 1,05 млрд. евро

09:58 | 27.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Sony откупува дела си от Sony Ericsson

Шведската компания Ericsson AB обяви, че се оттегля от обединението Sony Ericsson. Така смесеното дружество ще стане 100% собственост на японската компания за електроника, съобщава Bloomberg.

В замяна на своя дял от 50% в общата компания, Ericsson ще получи 1,05 млрд. евро.

Сделката трябва да получи одобрение от регулаторните органи и се очаква да бъде финализирана през януари 2012 година, съобщават от шведската компания.

Според информация на Ройтерс целта на покупката от страна на Sony са опитите на японската компания да подобри позициите си на пазара на смартфони. За момента тя изостава от конкурентите си в този сегмент на пазара, а именно върху него се съсредоточава основният интерес на потребителите. 



Смесената компания между Sony и Ericsson бе създадена на 1 октомври 2001 година. Тогава новото дружество си постави за цел да детронира Nokia като най-голям производител на телефони в света.

През второто тримесечие на 2011 година пазарният дял на Sony Ericsson на пазара на мобилни телефони бе едва 1,7 на сто, след като година по-рано той беше 3 на сто.

Днес акциите на Sony поскъпнаха рязко, добавяйки 5,4 на сто до 1 650 йени за брой на борсата в Токио. Вчера пък пазарната капитализация на Ericsson се понижи с 0,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още