IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори понижават прогнозите си за PC пазара заради наводнението в Тайланд

Продажбите ще паднат, но ефектът върху крайните цени на работните станции ще е минимален

10:18 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Наводнението причини огромни щети и на инфраструктурата в страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Наводнението причини огромни щети и на инфраструктурата в страната. Снимка: Ройтерс

Анализаторската компания Barclays Capital преразгледа прогнозите си за световния пазар на компютри в негативна насока. През текущото четвърто тримесечие пазарът ще нарасне не със 7,2%, каквато бе предишната прогноза, а с 4,3%. Причина за това са проблемите с доставките на твърди дискове заради катастрофалното наводнение в Тайланд, както и продължаващото слабо търсене, пише China Post, позовавайки се на доклад на инвестиционната банка.

И двата фактора ще се отразят негативно на прогнозата за цялата календарна 2011 г. Спрямо 2010 г. браншът ще успее да регистрира само малък ръст от 3,4% спрямо прогнозираните доскоро 4,4%. Проблемите ще се усещат и през първото тримесечие на 2012 г. Преди това едва ли може да се очаква нормализиране на доставките от Тайланд. 

Според местното технологично издание DigiTimes заради смаляващите се наличности на твърди дискове производителите „са обхванати от паника“. Някои компании дори не са в състояние да покриват собствените си нужди, което ги принуждавало да посягат към сивия пазар.

Наводнението в азиатската страна обаче не засяга само производителите на памет, които имат седалище там, като Western Digital. Японският концерн Nidec, който прави 70% от всички вградени в твърдите дискове двигатели, също има фабрика в Тайланд. Производствените му линии са пострадали до такава степен, че компанията ще има нужда от поне две години, за да възстанови производството си, пише още DigiTimes.

През октомври Western Digital предупреди, че наводнението на фабриките му и щетите при доставчиците и инфраструктурата на страната ще имат огромни последици за индустрията. Към тази оценка се присъедини и главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

„Както и много други, и ние пазаруваме много компоненти от Тайланд и имаме фабрики за части там“, заяви той наскоро при представянето на тримесечните финансови резултати на компанията. Кук бил сигурен, че ще се стигне до затруднения с доставките в целия бранш.

DigiTimes смята, че проблемите с доставките почти няма да се отразят на цените на компютрите, или поне не в близко бъдеще. Дори увеличение от 30 долара на твърд диск ще увеличи съвсем малко цената на една работна станция. А производството на памет от типа Solid State Drives (SSD), каквато се вгражда в ултрабуци, не е засегнато по никакъв начин от катастрофата в азиатската страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още