IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Acer коригира прогнозите си за продажбите надолу

Причината е в намалените доставки на твърди дискове заради наводнението в Тайланд

18:00 | 02.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тайландският производител на компютри Acer преразгледа прогнозите за своите финансови резултати за четвъртото тримесечие на 2011 г. Компанията публикува новите данни, според които очаква продадените лаптопи да бъдат с 5 до 10% по-малко, отколкото през предишното тримесечие, пише местният технологичен блог Digitimes. 

Първоначалните очаквания на Acer бяха за стабилно нарастване на продажбите с около 5%.

Причината за понижените прогнози според президента на Acer Джим Уонг са намалените доставки на твърди дискове заради наводненията в Тайланд. Недостигът на дискови устройства е довел до повишение на цените им с 5-20%, което се е отразило и на крайните цени на продуктите на Acer. Според Уонг твърдите дискове ще са в недостиг от декември 2011 до февруари 2012 г. В този период търсенето ще е с 25% по-високо от предлагането. Затова в момента Acer разширява складовите си запаси. 

Така тайландският производител очаква за четвъртото тримесечие да продаде между 250 000 и 300 000 ултрабуци. За 2012 г. се очаква генерален скок в продажбите на лаптопи с около 10% спрямо 2011 г. За следващата година прогнозите са продажбите на преносимите компютри на Acer да се увеличат с 10%, като от тях 25-30% ще бъдат ултрабуци.

Ултрабуците са новият проект на Intel - тънки и леки лаптопи, способни да работят дълго време на батерия в стила на Macbook Air. Производителят на чипове Intel обяви концепцията ултрабук с обещание за цени под 1000 долара, защото това е условие новите ноутбуци да са конкурентоспособни на MacBook Air на Apple.

В средата на август Intel създаде и специален фонд на стойност 300 млн. долара, с който ще се финансират стартиращи компании в сферата на ултрабуците. Засега обаче почти няма подобни леки и тънки устройства, а малкото изкарани на пазара струват значително повече от обявената от Intel граница от 1000 долара.

Според неофициална информация Intel бърза да наложи ултрабуците, тъй като имал ултиматум от Apple да намали рязко енергийната консумация на своите процесори. В противен случай технологичната компания щяла да премине към използване на чипове с ARM архитектура.

Според Digitimes ултрабуците ще завземат 25% от пазара на потребителски лаптопи през четвъртото тримесечие на 2012 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още