IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наводненията в Тайланд затрудниха световния IT бизнес

Седем индустриални парка със стотици фабрики, в които при нормални обстоятелства работят над 400 000 служители, са наводнени

09:39 | 25.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Toshiba и Hitachi затвориха принудително свои фабрики в страната.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Toshiba и Hitachi затвориха принудително свои фабрики в страната. Снимка: Ройтерс

По всичко изглежда, че наводненията в Тайланд ще засегнат сериозно бизнеса на високите технологии и автомобилите.

Както сподели японският технологичен концерн Sony, дигиталните камери NEX-7, NEX-5N, NEX-C3 и α65 няма да бъдат представени на 11-и ноември, а на по-късен етап. Нова дата все още не е оповестена. Освен това някои аксесоари, сред които нова линия слушалки, ще бъдат представени в средата на декември, вместо през ноември, обясни Sony.

Срив в доставките вероятно ще има и при твърдите дискове. Както пише Digitimes, двете фабрики на Western Digital (WD) са били наводнени. В момента производствените линии са спрени. Възобновяването на производството там може да отнеме до шест месеца. От наводнението са засегнати десетки поддоставчици на компоненти за твърди дискове, като според IHS работата на най-големия производител на двигатели за твърди дискове Nidec по всяка вероятност също е засегната. Nidec доставя 70% от двигателите за твърди дискове, а сред клиентите на компанията са Western Digital, Seagate, Hitachi, Toshiba и Samsung. Тъй като Тайланд е вторият най-голям износител на такива устройства след Китай, Digitimes смята, че може да се стигне до скок на цената с между 5 и 10% при 2,5-инчовите дискове.

Анализаторите са на мнение, че през текущото тримесечие Western Digital ще бъде изпреварен от конкурента си Seagate, чиито фабрики са пощадени от природната катастрофа и по този начин може да стане лидер на пазара на твърди дискове.

Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
naglia
преди 12 години
Купона е пълен цените вече са 100% нагоре ! Страхотна инвестиция ! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
naglia
преди 12 години
Тренда върви нагоре паниката е голяма ! Още 20% нагоре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
naglia
преди 12 години
Даа тука вече при нас в БГ храд дисковете са с 25% по скъпи ! И яко шортидж !!! Който има количества ще направи гуша !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още