IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zynga изнудва служителите си за акциите им в компанията преди очакваното IPO

Главният изпълнителен директор Марк Пинкъс е заплашвал част от тях с уволнение, ако не върнат акциите, с които са били възнаграждавани

21:32 | 10.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ако натискът се докаже,&nbsp;Пинкъс може да има съдебни проблеми. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ако натискът се докаже, Пинкъс може да има съдебни проблеми. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на гиганта в сферата на игрите за социални мрежи Zynga Марк Пинкъс е имал практиката да плаща на някои от топ служителите си с акции вместо да им увеличава заплатата, за да ги задържи в компанията.

Сега обаче, когато пазарната оценка на Zynga се измерва в милиарди долари, той явно е започнал да съжалява за решението си, разкрива Wall Street Journal.

В началото на миналата година, когато Пинкъс е започнал да подготвя излизането на Zynga на борсата, той е започнал да иска от някои свои работници да върнат част от ценните книжа, като в противен случай ги е заплашвал с уволнение, пише вестникът.

Много скоро се очаква тези акции да имат многократно по-висока стойност защото тази година се предвижда първичното публично предлагане на Zynga, което вероятно ще вдигне пазарната оценка на компанията до 20 млрд. долара. Това от своя страна ще направи ранните притежатели на ценни книжа много богати. 

Натискът на Zynga обаче може да донесе съдебни проблеми за компанията. Ако тази практика стане по-широко разпространена, тя може да разруши един от основните постулати на корпоративната култура в Силициевата долина, според който новостартиращи компании използват потенциалната възможност за печалба чрез акции като основен мотиватор на персонала заради липсата на пари в брой по време на началното си развитие.

Един от възможните недостатъци на този модел е, че понякога собствениците на компанията съжаляват за щедростта си, а някои много ранни служители получават много по-голяма компенсация от по-нови работници, които от своя страна допринасят много повече за успеха на компанията.

Wall Street Journal припомня и една от най-популярните истории в Силициевата долина за нает рано готвач в Google. След като компанията излиза на борсата акциите му са стрували 20 млн. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още