IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zynga отчита срив на печалбата с 90%

Причините са липса на пуснати нови заглавия и засилващата се конкуренция

15:42 | 27.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Zynga отчита срив на печалбата с 90%

Гигантът в областта на игрите за социални мрежи Zynga обяви 90% срив на печалбата за второто тримесечие на годината, съобщи Ройтерс.

За периода от април до юни нетната печалба на компанията е 1,4 млн. долара, спрямо 14 млн. за същия период на миналата година. На тримесечна база печалбата също отчита спад от над 90%.

Слабите финансови резултати поставят под съмнение плановете за първично публично предлагане на акции. През юли Zynga подаде заявка за емисия от 1 млрд. долара.

От компанията отказаха да коментират финансовите резултати, но в специално съобщение, цитирано от Ройтерс, пише, че разходите са нараснали с 5 млн. долара спрямо миналата година и с 9 млн. долара в сравнение с първото тримесечие на 2011 г. 

Самата компания дава няколко обяснения за спада на печалбата. От една страна, през този период на годината не е пускана нито една нова игра. Освен това са извършени чувствително повече разходи за назначаване на служители и инвестиции, за да се насърчи международният ръст на компанията. Трета причина е фактът, че през лятото Facebook накара всички разработчици да преминат към неговата система за кредитиране, което доведе до спад на приходите от около 30%. 

През второто тримесечие приходите отчитат ръст от 15%, който обаче е по-нисък от нарастването от 24% през предходните три месеца. Компанията отчита и с 4% по-ниска печалба от продажбите на виртуални блага, а броят на потребителите, които ежедневно играят с нейните приложения, също е спаднал с 4% от 62 млн. на 59 млн.

Този спад се дължи и на все повечето конкуренти на пазара, сред които и Google+. Платформата също въведе онлайн игри, при които поне засега играчите се сблъскват с доста по-малко спам. Не бива да се пропуска и конкурентната игра на Electronic Arts - „The Sims Social“. Още през първия месец след пускането си тя има повече месечни изигравания от FarmVille и бавно настига друга игра на Zynga - CityVille. В момента 60,3 млн. потребители на Facebook играят всеки месец Sims, докато на CityVille се наслаждават 72 млн.

Твърде рано е да се твърди дали Zynga е загазила, но изглежда е крайно време да предприеме по-активни действия срещу конкуренцията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Даже мисля - всички кандидати за кмет на София (и не само на София) трябва да бъдат накарани да играят на Градченце 1 месец - и после да публикуват това, което са направили... да видят хората творенията им... това доста ще повлияе !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Що бе, Алфов - Градченцето е много яка игра - аз вече на 79 ниво - развива се страхотно !!! Повече съм играл само Фарм Таун - но тя не е на Зинга-та.Непускането на нови игри оказва влияние защото мнозина играят кратко някоя игричка, после я зарязват и търсят нова, а аз не обичам така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Tradanza
преди 12 години
Всичките са една голяма измислица :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още