IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриален сюрреализъм в Тайланд – крокодили вместо чипове

Шест седмици след най-опустошителното наводнение в страната от десетилетия насам технологичните компании все още се борят с последствията, а щетите може да достигнат 16 млрд. долара

16:37 | 24.11.11 г.
<p>
	Служители на Hana Microelectronics почистват производствените халета след отдръпването на водата. Снимка: Ройтерс</p>

Служители на Hana Microelectronics почистват производствените халета след отдръпването на водата. Снимка: Ройтерс

„Грижата сега е здравето на служителите, защото водата е твърде мръсна. Голяма част от това, което осигурихме, е вода за миене, вода за пиене и храна, защото, когато излязат от водата, първото нещо, което искат, е да се измият“, добавя той.

А в мътната вода няма само промишлени отпадъци и петрол – там се крият и влечуги. На паркинга открили два крокодила, а една кобра се вмъкнала в сградата, което наложило бързо опушване.

Част от служителите имат още по-големи опасения.

„Като всички останали, най-големият ми страх е дали ще загубя работата си след всичко, което се случи“, заяви 38-годишният Тамачай Чантарат, ръководител на подразделението за микрочипове. „Положението вкъщи не е по-добро. Когато водата се беше покачила много, вързах къщата за 3 дървета“, разказва той.

Hana Microelectronics не се предава, както показва голямото чистене. Компанията запази целия си персонал от 4 100 души.

Донякъде това се получи, тъй като в индустриалния парк тя заемаше една от най-високо разположените територии. При останалите 142 компании – от най-големия ѝ съсед Canon Inc., до малката компания KCE Electronics Pcl – наводненията бяха много по-сериозни.

Според председателя на Федерацията на тайландските индустрии Паюнгсак Чарцутипол щетите за наводнените заводи могат да достигнат 500 млрд. бата (16 млрд. долара).

„Отражението върху заводите за електроника е по-голямо от това върху заводите за автомобилни части, тъй като електрониката е най-важният експортен отрасъл за страната“, заяви той.

Премиерът на страната Инглук Шинаватра предложи да бъдат отпуснати 130 млрд. бата (4,2 млрд. долара) за възстановяване и предприемане на мерки за предотвратяване на бъдещи наводнения.

Най-голямото предизвикателство пред нея е да убеди чуждестранните инвеститори, че в края на краищата Тайланд продължава да бъде място, в което си струва да се инвестира.

„Не мисля, че бизнесът ще се изнесе. Прекалено много са инвестирали тук. Въпросът по-скоро е дали ще се разширява в бъдеще или ще инвестира в други държави“, смята Стрьомстад. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още