IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AT&T ще се откаже от 40% от T-Mobile USA

Това е последният опит на оператора да накара властите да допуснат сделката, без да се стига до съд

16:58 | 28.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Команден център на втория по големина американски оператор. <em>Снимка: AT&amp;T</em></p>

Команден център на втория по големина американски оператор. Снимка: AT&T

Американският мобилен оператор AT&T ще предложи на американското министерство на правосъдието да се откаже от до 40% от дяловете на  T-Mobile USA.

По-рано ведомството поиска блокиране на сделката за изкупуването на местното подразделение на Deutsche Telekom - T-Mobile USA, от AT&T, оценено на 39 млрд. долара, защото се опасява, че сливането на двете компании (втори и четвърти по големина на пазара) ще се отрази негативно на конкурентната среда в сектора.

Заедно двете компании ще имат 43,4% пазарен дял от телекомуникационния пазар в САЩ, спрямо сегашните 32 на сто за купувача, предаде Bloomberg. 

Сега AT&T иска да разпръсне тези опасения чрез продажба на дялове на трети страни.

Новият план на мобилния оператор е и реакция на изказване на председателя на американската телекомуникационна агенция Federal Communications Commission (FCC) Джулиъс Генашовски, който поиска съдебно изслушване заради сливането, което се е случило само в 0,3% от изкупуванията от 1990 г. насам. В по-голяма част от случаите тези дела се решават извън съдебната зала, твърди CNN.

Правосъдното министерство на САЩ обаче е спечелило около 50% от заведените дела, с които се е опитало да предотврати различни сливания.

Заради изказването на Генашовски AT&T и T-Mobile USA изтеглиха заявлението си за сливане от FCC, за да се концентрират върху съдебния процес. Освен това AT&T обяви, че ще иска създаването на фонд от 4 млрд. долара в случай на евентуален провал на придобиването. При такъв сценарий телекомът би искал да получи 3 млрд. долара в брой за компенсация.

Според цитирани от Bloomberg анализатори новият ход на AT&T за разпарчетосване на T-Mobile няма да омилостиви властите. Кевин Смитън, анализатор в Macquarie Securities, определи плана на AT&T като „проблематичен", защото няма много потенциални купувачи. Освен това пазарният лидер Verizon Wireless не може да е е алтернатива според правосъдното министерство, защото в такъв случай също ще придобие заплашително голям дял.

Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още